Reflux, rekeszizomsérv

Tisztelt Doktor Úr! Torokban érzett gombócérzettel jutottam el gasztroenterológiai endoszkópiára, ahol GERD in obs, mérsékelt bulbitis és 1-2 hiatus hernia-t állapítottak meg. A gombócérzeten túl, piros volt a torkom, amely mögött nem állt fül-orr-gégészeti panasz (azt kivizsgáltattam). Az orvos rabeprazolt írt fel, előtte egy hétig szedtem No-Acid-ot, de egy hét alatt nem javult a helyzet. Három kérdésem van: 1. mivel el szeretném kerülni a PPI alkalmazását, szedhetem a Quamatel gyógyszert (annak leírásában szerepel, hogy konzultálni szükséges orvossal, amennyiben nyelési nehezítettség van); napi 2 db? 2. a rekeszizom sérv, amelyről a gasztroenterológus nem mondott semmit, csak ráírta a papírra, jelentős? ezzel szükséges vmit kezdenem? 3. amennyiben mégis PPI-t szednék, itt lehet kezdeni egy kisebb dózissal? Meg szeretnék gyógyulni, de el szeretném kerülni, hogy mindig gyógyszert kelljen majd szedjek. Illetve, eléggé gyakran van székrekedésem, tartok tőle, hogy a PPI ilyen tünetet okozhat. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel.

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza a globus témában

A gombócérzés általában pszichoszomatikus tünet (nem találunk mögötte szervi eltérést). Reflux is okozhat gombócérzést, akkor ez nyelőcsövön kívüli reflux-manifesztációnak tartható és legalább 3 hónapos, dupla dózisú PPI kezelés indokolt. Ezt a Quamatel nem válthatja ki (nem tudja elérni azt a hatáserősséget). 1-2 cm-es rekeszsérv nem jelentős méretű, de a reflux kialakulását elősegítheti. Van lehetőség alacsonyabb dózissal kezdeni a terápiát és nem kielégítő hatás esetén emelni a dózist, de nem ez a javasolt terápiás terv.

Kérdés: 2020. május 25., 16:25; Megválaszolva: 2020. május 25., 20:53
Kérdések és válaszok: Egyéb
allergia vagy más
Bizsergés végtagokban
Van-e teendőm a köv. vérkép...
Beütöttem a fejem