• Azbeszttől való rettegés

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! Nagyjából 60 éve épült családi házunk konyháját takarítottam, a konyhaszekrények tetejéről a 20 éves port, illetve a fűtéscsöveket. Sajnos maszkot nem viseltem közben. A port nedves ronggyal próbáltam takarítani, de így is eléggé porzott. Viszont mikor a fűtéscsövet takarítottam, a falba bemenő részén ilyen rátekert valami volt, ahogy töröltem le róla a pókhálót a 3 cső közül a legalsóról ez a kis darab körbetekert valami gyakorlatilag porladva leesett, így leszedegettem, megnyugodva, hogy nem gázcső és talán nem valami létfontosságú dolog. Mellette a csőről is töröltem le a port. Közben többször is köhögtem, mert éreztem, valami szúrós irritálja a nyálkahártyámat, mondtam is tesómnak,hogy milyen furcsán szúr a por, de gondoltam, elmúlik. Most tudtam meg, hogy amit leszedtem az azbeszt csőszigetelés volt, és teljesen kétségbeestem, azóta nem tudok nyugodtan aludni, mert úgy érzem, már biztosan meghalok, mert órákig lélegeztem be, mikor portalanítottam és kapargattam ezt. (képet csatoltam) Édesapám és öcsém is daganatban halt meg, alapból van bennem egy erős félelem, de ez most iszonyúan fokozódott. Édesapám lakásának festését is én csináltam, ott meg sajnos maszk nélkül csiszoltuk a falakat festés előtt a nyári 40 fokban, de elvileg ott azbeszt nem volt, csak a port sikerült belélegezni, ami tudom, hogy szintén rossz nagyon. De a fő szorongásom ez az azbeszt. Nem tudom mit tehetnék? Annyira félek, és most szeretnénk a barátommal kisbabát, családot, viszont nem hagy nyugodni a gondolat, hogy nemsokára daganatom lehet ettől. Más káros szenvedélyem nincs, nem dohányzom, életem a hegymászás, a magashegyek, a természet. Eddig jó volt a tüdőm nagyon, de most még ettől is félek, hogy sose lesz az. Kérem segítsen. Mit tudnék tenni ebben a helyzetben? Van még esélyem, hogy ne haljak meg 5-10 év múlva? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a azbeszt belégzés témában

        Kedves Kérdező! Azt, hogy kinél okoz daganatos megbetegedést az azbeszt belégzése, nem lehet megjósolni, de főleg azokat az embereket érinti, akik rendszeresen dolgoztak ezzel az anyaggal. Szerencsére manapság ez egyre ritkábban fordul elő. Úgy gondolom, nem kell aggódnia, főleg szorongania emiatt, de mivel családjában a daganatos betegségek több családtagnál előfordultak, mindenképpen helyezzen nagy hangsúlyt a szűrővizsgálatokra, köztük az évenkénti tüdőszűrésre. Üdvözlettel:


        Kérdés: 2020. május 19., 11:32; Megválaszolva: 2020. május 21., 06:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! A télen kezdődött egy felfázás, amiből januárra prosztata gyulladás lett. Beszedtem rá körülbelül 10 adag antibiotikumot. Februárban a prosztata váladék tenyésztés E. colit és E. faecalist mutatott. Márciusban már...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.