• Vérvétel előtt

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! 36 éves nő vagyok. Nemrég voltam az éves rutin laborvizsgálaton, ahol rendben voltak az eredményeim. Viszont eddig mindig úgy tudtam, hogy vérvétel előtt bőségesen kell folyadékot fogyasztani. A mostani vérvétel előtt is, készülődés közben majdnem megittam egy egész üveg 1,5 literes ásványvizet ( kevés maradt az üvegben ) Most azt olvastam, hogy a túl sok folyadék elfogyasztása miatt a vér felhígul és jobb eredményeket mutat, mint az a valóságban van. Én főként a veseműködést jelző eredményektől ijedtem meg. Tehát majdnem másfél liter víz!! elfogyasztása mellett ezek az alábbiak: (2020. január) Karbamid: 4,1 nmol/l ( ref:2,8-7,2 ) Kreatinin: 78 umol /l ( ref:49-90 ) Gfr: 60 fölött Húgysav: 322 umol/l ( ref:155-357 ) Az egy évvel ezelőtti eredményeim (2018. október) az alábbiak ( ahol egy egész üveg ásványvizet megittam előtte ): Karbamid: 2,4 nmol/l ( ref:2,8-7,2 ) Kreatinin: 75 umol/l ( ref: 49-90 ) Gfr: 60 fölött Húgysav: 268 umol/l ( 155-357 ) Több dologtól is félek: 1. Ha másfél liter víz megivása mellett ilyenek az eredményeim, akkor normál állapotban, lehet hogy vesekárosodást mutatnának a leletek? 2. A 2 vérvétel között kicsit több mint 1 év telt el, de a kreatinin 75ről 78ra, a karbamid 2,4ről 4,1re, a húgysav pedig 268ról 322re romlott 3. A 2018. októberi vérvétel után 2 héttel egy kissebb rosszullét miatt be kellett mennem a sürgősségire, ahol reggel 10kor vettek vért, akkor aznap még nem nagyon fogyasztottam folyadékot és éreztem is hogy szomjas vagyok. A karbamid értékem nem változott, viszont a kreatinin meg volt csillagozva, 105 nmol/l (ref: 55-97) és a gfr 56 volt. Több gyógyszert is szedek epilepsziára és szorongásos problémákra és félek hogy ezek károsíthatják a veséimet. Válaszát köszönöm: Izabella

        Dr. Szanyi Andrea válasza a vesefunkciós értékek témában

        Kedves Kérdező! A mostani vesefunkciós értékei is a normál tartományban vannak, meg sem közelítik a határértéket. A két érték közötti különbségnek nincs jelentősége. Nem részletezi a rosszullétét, de ha hányás, hasmenés, esetleg láz állt fenn,továbbá folyadékhiány is, azok magyarázhatják a vesefunkciós értékeknél észlelt eltérést. Mivel a mostaniak viszont nem kórosak, így különösebb aggodalomra nem látok okot. Ezek az értékek még egy átlagos folyadékfogyasztás mellett sem lennének kórosak. A vérvétel előtti vízivást a vénák feltelődése miatt szokták ajánlani, hogy könnyebb legyen a vérvétel, erre a célra két pohárnyi is elegendő szokott lenni. A szedett gyógyszerek nem vesekárosítóak, közülük egy választódik ki a vesén, vesekárosodás esetén lenne szükséges csak az adagjának csökkentése.


        Kérdés: 2020. február 28., 18:23; Megválaszolva: 2020. március 01., 20:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: