• Vérvétel előtt

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! 36 éves nő vagyok. Nemrég voltam az éves rutin laborvizsgálaton, ahol rendben voltak az eredményeim. Viszont eddig mindig úgy tudtam, hogy vérvétel előtt bőségesen kell folyadékot fogyasztani. A mostani vérvétel előtt is, készülődés közben majdnem megittam egy egész üveg 1,5 literes ásványvizet ( kevés maradt az üvegben ) Most azt olvastam, hogy a túl sok folyadék elfogyasztása miatt a vér felhígul és jobb eredményeket mutat, mint az a valóságban van. Én főként a veseműködést jelző eredményektől ijedtem meg. Tehát majdnem másfél liter víz!! elfogyasztása mellett ezek az alábbiak: (2020. január) Karbamid: 4,1 nmol/l ( ref:2,8-7,2 ) Kreatinin: 78 umol /l ( ref:49-90 ) Gfr: 60 fölött Húgysav: 322 umol/l ( ref:155-357 ) Az egy évvel ezelőtti eredményeim (2018. október) az alábbiak ( ahol egy egész üveg ásványvizet megittam előtte ): Karbamid: 2,4 nmol/l ( ref:2,8-7,2 ) Kreatinin: 75 umol/l ( ref: 49-90 ) Gfr: 60 fölött Húgysav: 268 umol/l ( 155-357 ) Több dologtól is félek: 1. Ha másfél liter víz megivása mellett ilyenek az eredményeim, akkor normál állapotban, lehet hogy vesekárosodást mutatnának a leletek? 2. A 2 vérvétel között kicsit több mint 1 év telt el, de a kreatinin 75ről 78ra, a karbamid 2,4ről 4,1re, a húgysav pedig 268ról 322re romlott 3. A 2018. októberi vérvétel után 2 héttel egy kissebb rosszullét miatt be kellett mennem a sürgősségire, ahol reggel 10kor vettek vért, akkor aznap még nem nagyon fogyasztottam folyadékot és éreztem is hogy szomjas vagyok. A karbamid értékem nem változott, viszont a kreatinin meg volt csillagozva, 105 nmol/l (ref: 55-97) és a gfr 56 volt. Több gyógyszert is szedek epilepsziára és szorongásos problémákra és félek hogy ezek károsíthatják a veséimet. Válaszát köszönöm: Izabella

        Dr. Szanyi Andrea válasza a vesefunkciós értékek témában

        Kedves Kérdező! A mostani vesefunkciós értékei is a normál tartományban vannak, meg sem közelítik a határértéket. A két érték közötti különbségnek nincs jelentősége. Nem részletezi a rosszullétét, de ha hányás, hasmenés, esetleg láz állt fenn,továbbá folyadékhiány is, azok magyarázhatják a vesefunkciós értékeknél észlelt eltérést. Mivel a mostaniak viszont nem kórosak, így különösebb aggodalomra nem látok okot. Ezek az értékek még egy átlagos folyadékfogyasztás mellett sem lennének kórosak. A vérvétel előtti vízivást a vénák feltelődése miatt szokták ajánlani, hogy könnyebb legyen a vérvétel, erre a célra két pohárnyi is elegendő szokott lenni. A szedett gyógyszerek nem vesekárosítóak, közülük egy választódik ki a vesén, vesekárosodás esetén lenne szükséges csak az adagjának csökkentése.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2020. február 28., 18:23; Megválaszolva: 2020. március 01., 20:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Oddi spinchter szindrómám van, amire pár éve nitrátot írtak fel (2,6 retard reggel-délben), amivel teljesen rendben van tartva az epe elfolyási gondom. Epehólyagom már nincs. E mellett pár éve jó indulatú daganatos...
        Tisztelt Doktor Úr! Évek óta fennálló hasi puffadás és hasmenés miatt csináltattam egy étel intolerancia tesztet, amelyben nagyon sok étel és ételkiegészítő mutatott eltérést. Az elmúlt 5 évben urológián kezeltek és nagyon sok...
        Jó napot! Köszönöm válaszát előre is ha tu tanácsot adni. A hétvégén futás közben sikerült esnem egy nagyot. Beütöttem a bal mellem alatti bordámat. Nem volt és most sincs ezen a részen sem folt, sem semmi látványos kicsit talán...
        Tisztelt Doktor Úr! Beutalót kaptam gyomortükrözésre ezekre a panaszokra: Tej, főként laktóz érzékenység, hasmenést okoz. Panaszolom a reggeli étkezés előtti görcsös érzést, nyilallást a bal oldalon hátulról előre hasnyálmirigy...
        Tisztelt Doktor Úr! Oddi spinchter szindrómám van, amire pár éve nitrátot írtak fel (2,6 retard reggel-délben), amivel teljesen rendben van tartva az epe elfolyási gondom. Epehólyagom már nincs. E mellett pár éve jó indulatú daganatos...
        Tisztelt doktor/doktor nő! Sajnos az történt, hogy Szeptember 19-23. menstruáltam és valahogy bennem maradt egy tampon, nem éreztem semmit és a zsinórja se lógott ki. 19tól barnás folyásom lett amit nem tudtam h mitől lehet október 6-án...
        Kedves Doktor Úr! 43 múltam, vegán életmódot folytató, káros szenvedélyektől mentes életet folytatok. Vannak autoimmun betegségeim, de eddig nem okoztak eltéréseket. Csináltattam magánúton egy éves, részletes labort, az autoimmun...
        Tisztelt Doktorúr! Én egy 60 éves nő vagyok. Családomban igen gyakori a cukorbetegség, ezért vérképet csináltattam, és aggódom, hogy talán már az is vagyok. CRP: 6,2 mg/L, eGFR: 85 kA, Glukoz: 6,4 mmol/l, EO: 5,3%. Köszönöm a segítségét....
        Tisztelt Dr.NŐ/Úr. Havonta egyszer feltellik a hasam vízzel, érzem hogy nagyon megnől a hasam /amúgy alma alkat vagyok van kötényhasam/ mint aki 6 hónapos terhes úgy nézek ki.Nehezebb a munka mintha híztam volna 5 kg-ot de semmi más tünetem...
        Szép napot kívánok! A napokban volt nagylaborom és hormonszint mérésem! Minden rendben láttam csak 2 értél tér el! Monocita: 10,1 Neutrofil granulocita: 47,1 Ad okot az aggodalomra vagy ez még normális?! Hajhullás miatt nézettem!