• Epeúti elzáródás, nagy mértékű fogyás

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Dr. Úr! Férjemnél néhány napos sárgaság után, epeelzáródást diagnosztizáltak. UH eredmény Choledocoshus, a Vater papillae apró Cholelithekker szűkített. A pancreas nem szélesebb, Normoreflectiv, illetve a fej rész kissé oedemas echoszegényebb. CT eredmény: az epe utak intrahepatikusak, mérsékelten tágabbak a Choledokhus a májkapuban 18 mm tág, fala kontrasztos halmos benne hosszirányú septum. Ezen leletek alapján ERCP kőeltávolítást kezdtek ami a kő nagysága miatt meghiúsult. A choledochus alsó fele 7 mm homogén, majd 13 mm-re tágult, ott egy 12 mm-es kő van. Fölötte tágultak az intrahepaticus epeutak is. Egy 9 cm-eres stent helyeztek a kő fölé január 24.-én. Három hónapig, naponta 2x 500 mg Ursofalk kapszulát kell szedni, a máj funkciók javultak, ami aggaszt hogy túlzottan fáradékony az amúgy jó fizikumú test alkata gyenge és egy hónap alatt 12 kg-ot fogyott. Április 15.-én lesz megkísérelve a kő eltávolítása. Kérdésem: van-e ok az aggodalomra?

        Dr. Plósz János válasza a choledocholith témában

        A leírtak alapján nem kell aggódni, a fogyást és a gyengeséget magyarázhatja a betegség és a beavatkozással járó koplalás, diéta. Maga az epeuti kövesség jól kezelhető. Ha egyéb eredeű epeuti szűkület elzáródás jelenne meg (nyirokcsomó vagy hasnyálmirigy okozta külső összenyomás), az adhatna okot aggodalomra, de sem a CT, sem ERCP nem írt erre utaló jelet.


        Kérdés: 2020. február 26., 12:56; Megválaszolva: 2020. február 26., 14:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.