• Kulcscsont

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! Nyár óta fájdalmasnak érzem a nyakam környékét, a kulcs csontom fájdalma kifejezettebb, a bal váll és kar is fáj és zsibbad olykor. A kulcs csont mélyedés duzzadt, a nyaki izom fogásra és látványra is vaskosabb. A torkomat gyakran kell köszörülni, köhécselek, néha nehezebb a nyelés, nyomást érzek a kulcs csontom irányából befelé, lefelé. Májusban, szeptemberben gégész vizsgált, diagnózis enyhe reflux. Júliusban nyaki UH volt, normális pajzsmirigy, nyálmirigyek eltérés nélkül, kóros képlet és megnagyobbodott ny.csomók sem itt, sem az axillákban nem láthatók. Novemberben ideggyógyászati vizsgálat volt, cervicobrachialis syndroma diagnózissal. CT vélemény protrusio disci C IV, deg.disci.C.V.,C. VI. Laboreredményben szeptemberben kissé magasabb triglicerid, koleszterin szerepelt, ill. hasi CT vastagabb zsigeri zsírt és lipomatózist véleményezett, ezek találhatók még a hason kívül a combban és a felkarban is. A fehérvérsejt és lymphociták normális értéket mutatnak. Mi lehet a kulcs csont fájdalom oka, valamint az árok és a nyak bal oldali duzzadásának,fájdalmának vastagodásának az oka? A degenaratív nyaki elváltozások magyarázhatják e a panaszaimat, illetve nőhet e lipóma a nyak környezetében is? Tisztelettel köszönöm válaszát. L. A.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a kulcscsont fájdalom témában

        Kedves Kérdező! A felső végtagi fájdalmát valószínűleg a nyaki csigolyákon talált elváltozás, a discus (porckorong) kitüremkedése okozza. A kitüremkedést látatlanban nem tudom értelmezni, mutassa meg kezelőorvosának és amennyiben látható elváltozás van, javaslom a lágyrész ultrahang ismétlését, és a kulcscsontról, vállízületről röntgenvizsgálatot is. A nyak környezetében is nőhet lipoma, de más elváltozás is lehet, bár Önnél tavaly júliusban történt nyaki ultrahang vizsgálat, ahol nem találtak kórosat.


        Kérdés: 2020. január 07., 22:10; Megválaszolva: 2020. január 13., 21:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: