• emelkedett DHEA-S szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Nő, Kistestvért szeretnénk, emiatt elvégeztem pár laborvizsgálatot. 2017-ben volt 2 vetélésem féléven belül. Azóta se sikerült teherbe esnem. A mostani laboreredmények kapcsán az alábbiakban kérném a segítségét, hogy okozhatja a sikertelen teherbeesést, korábbi vetélést ezek az értékek: TSH: 2,789 uIU/ml (0,400-4,000) Babához tudtommal a 1-1,5 ideális FT4: 12,98 pmol/l (11,50-22,70) FT3: 5,00 pmol/l (3,50-6,50) Thyreoglobulin (TG): 8,6 ng/ml (3,5-77) D-vitamin: 57,7 nmol/l (50-75: elégtelen) DHEA-S: 14,00 umol/6 (0,70-12,49) ez csillagozva volt a leleten! Kortizol: 391,5 nmol/L (118,6-618 nmol/l) Anti-TPO: 41,0 IU/mL (0,0-60,0) Anti-thyreoglobulin: 15,0 IU/ml (0,0-60,0) TSH receptor elleni AT: <0.30 U/l (<1.5 negatív, 0,0-1,5) Vas: 13,6 µmol/L (10,7-32,2) Transzferrin: 3,01 g/L (2,00-3,60) Transzferrin szaturáció: 18,0 % (15,0-45,0) Folsav: 47,9 nmol/L (12,9-54,4) B-12 vitamin: 240 pmol/L (156-672) Koleszterin: 5,5 mmol/l (2,6-5,2) ez csillagozva volt a leleten! Trigliceridek 1,04 mmol/l (0,70-2,25) HDL-koleszterin: 1,25 mmol/l (1,30-3,80) ez csillagozva volt a leleten! LDL-koleszterin: 3,56 mmol/l (1,10-4,10) GOT: 19 U/L (3-35) GPT: 9 U/L (3-35) Gamma GT: 18 U/L (5-38) 0p cukor. 5,0 mmol/l (3,8-6,0) 60p cukor: 8,9 mmol/L (nincs tartomány) 120p cukor: 6,4 mmol/L (4,1-7,8) 0p inzulin: 14,3 mIU/L (3,0-25) 60p inzulin: 150,9 mIU/L (nincs tartomány) 120p inzulin: 105,4 mIU/L (nincs tartomány) Inzulin reszisztencia (HOMA index): 3,18 (0,00-2,00) ez csillagozva volt! Karbamind: 4,6 mmol/L (2,8-7,2) Kreatinin: 61 umol/L (49-90) eGFR-EPI: >90 ml/perc/1,73 m2 (90-999) Húgysav: 323 umol/L (155-357) CRP: 9,1 mg/L (0,0-5,0) ez csillagozva volt a leleten! Magnézium: 0,99 mmol/l (0,7-1,06) 23. napon mért (30-32 napos ciklusaim vannak) Prolaktin: 249,0 mIU/l (nincs tartomány) Progeszteron: 24,75 nmol/l (nincs tartomány) 3-5 napos eredményem még nincs sajnos. Köszönettel, Zsanett

        Dr. Farkas Ágnes válasza a sikertelen teherbeesés, vetélés, laborvizsgálat témában

        Kedves Zsanett! A laborokban a TSH normális, csak a mesterséges megtermékenyítés esetén kell pontosabban beállítani. A leletek alapján Önnek inzulinrezisztenciája van, emiatt felmerül bennem, hogy PCOS is lehet Önnél. Erre utal a DHEAS minimálisan emelkedett érteke is. Nőgyógyász endokrinológust vagy meddőségi specialistát keressen fel, hogy a további kivizsgálásokat is megcsinálják. Két vetélés után kell más vizsgálat is, az inzulinrezisztencia miatt pedig gyógyszeres kezelés szükséges diétával és testmozgással. A prolaktin és a progeszteron értékét csak a referenciatartomány ismeretével lehet értékelni. A D-vitamin-pótlás szintén szóba jön. A fentiek okozhatnak vetéléseket is, és meddőséget is. Mielőbbi kezeléssel sikeres terhességet kívánok! Üdv: Dr. Farkas Ágnes

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2019. november 22., 11:50; Megválaszolva: 2019. november 23., 16:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Egy éve Nissen-fundoplicatio-műtétem volt nagy mértékű rekeszsérv miatt. A poroblémám, hogy gyomor puffadásra szívritmus zavarok jelentkeznek, (kardiolódus holterrel igazolta, napi 1,1%-ban kétgócú VES), szívem különben...
        Kedves Doktor úr! Hisztamin intolerancia (DAO) értékem 5,4. Kérem legyen szíves ezt véleményezni, mert már voltam orvosnál, de ő azt mondta ezzel nem tud mit kezdeni. Egyébként magas laktóz és laktulóz eredményem is lett. Tejfehérje...
        Tisztelt Dr.ÚR. NEM rég voltam ŕákszűrésen és ez ált a levélben. "rákszűrésében egy minimális éltérést írt le a cytológus (LSIL), ami a méhnyak . Ezt okozhatja HPV-fertőzés. Illetve szükséges 3hónap múlva HPV Szűrésre menni. Meg...
        Jó napot.Messze dolgozok ,kész lett a munkaalkalmassáim van egy két eredmény ami határérték felet van.süllyedés meghat 7mm/ó ,fehérvérsejt 8,9G/L ,neutrophil 80% lyphocita 13,8 ,monocyta 5,6% eosinophil 0,00 % basophil0,4 % neutrohil 7,14 G/L...
        Tisztelt Hölgyem/Uram! A csatolt képen láthatóak édesanyám legutóbbi laboratóriumi eredményei. Milyen további vizsgálatokat javasolnának az eredmények alapján, illetve milyen probléma, betegség húzódhat meg a háttérben? Válaszukat...
        Tisztelt Doktor Úr! Feleségem az 1. trimeszterben, azon belül is a 6. hétben van. A napokban egy alkalommal étkezés mellett megivott kb. 1,5 dl (fehér) bort. Azóta megtudtuk, hogy ugyan minimális alkoholfogyasztás valószínűleg nem árt a...
        Tisztelt Doktor Úr! Mostanában észrevettem, hogy néha a szokásosnál vékonyabbat ürítek, nem ceruza vékony inkább egy jó ujjnyi vastagságú. Ezen kívül néha olyan érzésem van mintha wc-re kellene mennem de semmi se jön, csak a wc papíron...
        Június közepe óta, nagyobb levegővétel, ásítás,csuklás, böfögés esetén belefájdul a hasam bal borda alatti részébe. Minden belgyógyászati vizsgálatot elvégeztem de erre utaló betegséget nem találtak. Van egy röntgen felvétel aminek a...
        Tisztelt Doktor úr/ nő! Tudna nekem segiteni hogy ez mit jelent és hogy ezek után milyen további vizsgálatokat javasol? Natrium: 134 mmol/l (136-145)* Kálium: 4,5 mmol/l (3.5 - 5.1) Klorid: 94 mmol/l (98 - 107)* Össz. Kálcium: 2.47 mmol/l...
        Tisztelt Doktor úr! Kérdésem az lenne, hogy az normális e ha a székletem felszíne sötét, leginkább fekete volt, de ahol félbetört látszott hogy, belül már világos barna normális színe volt? Előzmény talán annyi lehet hogy tegnap este...