emelkedett DHEA-S szint

Tisztelt Dr. Nő, Kistestvért szeretnénk, emiatt elvégeztem pár laborvizsgálatot. 2017-ben volt 2 vetélésem féléven belül. Azóta se sikerült teherbe esnem. A mostani laboreredmények kapcsán az alábbiakban kérném a segítségét, hogy okozhatja a sikertelen teherbeesést, korábbi vetélést ezek az értékek: TSH: 2,789 uIU/ml (0,400-4,000) Babához tudtommal a 1-1,5 ideális FT4: 12,98 pmol/l (11,50-22,70) FT3: 5,00 pmol/l (3,50-6,50) Thyreoglobulin (TG): 8,6 ng/ml (3,5-77) D-vitamin: 57,7 nmol/l (50-75: elégtelen) DHEA-S: 14,00 umol/6 (0,70-12,49) ez csillagozva volt a leleten! Kortizol: 391,5 nmol/L (118,6-618 nmol/l) Anti-TPO: 41,0 IU/mL (0,0-60,0) Anti-thyreoglobulin: 15,0 IU/ml (0,0-60,0) TSH receptor elleni AT: <0.30 U/l (<1.5 negatív, 0,0-1,5) Vas: 13,6 µmol/L (10,7-32,2) Transzferrin: 3,01 g/L (2,00-3,60) Transzferrin szaturáció: 18,0 % (15,0-45,0) Folsav: 47,9 nmol/L (12,9-54,4) B-12 vitamin: 240 pmol/L (156-672) Koleszterin: 5,5 mmol/l (2,6-5,2) ez csillagozva volt a leleten! Trigliceridek 1,04 mmol/l (0,70-2,25) HDL-koleszterin: 1,25 mmol/l (1,30-3,80) ez csillagozva volt a leleten! LDL-koleszterin: 3,56 mmol/l (1,10-4,10) GOT: 19 U/L (3-35) GPT: 9 U/L (3-35) Gamma GT: 18 U/L (5-38) 0p cukor. 5,0 mmol/l (3,8-6,0) 60p cukor: 8,9 mmol/L (nincs tartomány) 120p cukor: 6,4 mmol/L (4,1-7,8) 0p inzulin: 14,3 mIU/L (3,0-25) 60p inzulin: 150,9 mIU/L (nincs tartomány) 120p inzulin: 105,4 mIU/L (nincs tartomány) Inzulin reszisztencia (HOMA index): 3,18 (0,00-2,00) ez csillagozva volt! Karbamind: 4,6 mmol/L (2,8-7,2) Kreatinin: 61 umol/L (49-90) eGFR-EPI: >90 ml/perc/1,73 m2 (90-999) Húgysav: 323 umol/L (155-357) CRP: 9,1 mg/L (0,0-5,0) ez csillagozva volt a leleten! Magnézium: 0,99 mmol/l (0,7-1,06) 23. napon mért (30-32 napos ciklusaim vannak) Prolaktin: 249,0 mIU/l (nincs tartomány) Progeszteron: 24,75 nmol/l (nincs tartomány) 3-5 napos eredményem még nincs sajnos. Köszönettel, Zsanett

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a sikertelen teherbeesés, vetélés, laborvizsgálat témában

Kedves Zsanett! A laborokban a TSH normális, csak a mesterséges megtermékenyítés esetén kell pontosabban beállítani. A leletek alapján Önnek inzulinrezisztenciája van, emiatt felmerül bennem, hogy PCOS is lehet Önnél. Erre utal a DHEAS minimálisan emelkedett érteke is. Nőgyógyász endokrinológust vagy meddőségi specialistát keressen fel, hogy a további kivizsgálásokat is megcsinálják. Két vetélés után kell más vizsgálat is, az inzulinrezisztencia miatt pedig gyógyszeres kezelés szükséges diétával és testmozgással. A prolaktin és a progeszteron értékét csak a referenciatartomány ismeretével lehet értékelni. A D-vitamin-pótlás szintén szóba jön. A fentiek okozhatnak vetéléseket is, és meddőséget is. Mielőbbi kezeléssel sikeres terhességet kívánok! Üdv: Dr. Farkas Ágnes

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2019. november 22., 11:50; Megválaszolva: 2019. november 23., 16:10
Kérdések és válaszok: Egyéb
irritábilis bél szindróma
visszatérő hasmenés
Fehérvérsejtszám eltérések mire...
KÖLDÖK körüli égő érzés