• Lehet hogy cirrózis?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! 32 éves férfi vagyok. Néhány hónapig az ún. ketogén étrendet folytattam, nem voltam és jelenleg sem vagyok túlsúlyos, sportteljesítménybéli, és egészségügyi megfontolásokból próbáltam ki. Idővel kialakult egy időnként rámtörő, tompa, jobb bordaív alatti fájdalom. Ez több dolog miatt is megijesztett, mert sajnos volt néhány év az életemben, amikor heti 1-2 alkalmas rendszerességgel nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottam, és miután elvégeztettem néhány vizsgálatot, félek, hogy a ketogén diéta maximum csak rontott, vagy előhozott egy problémát, ami inkább az alkoholnak tudható be. Volt egy Fibroscan vizsgálat, 6.3-as eredménnyel, majd egy hasi ultrahang, ami diffúz májléziót állapított meg, de minden egyéb szervem rendben volt, azt mondták hogy kis zsírcseppek látszódnak a májban, bár a fibroscan szeirnt nincs zsírmájam (CAP átlagérték: 193). Végeztettem laborvizsgálatot, a májenzimeim rendben voltak, de ami aggaszt és ez igazából a ketogén diéta előtt is így volt azok a következő értékek: Fehérvérsejt:3.3 Vörösvérsejt:4.6 Haemoglobin: 140 Thrombocyta: 146 Triglicerid: 0.41 Kicsit utánaolvasgattam, és úgy tudom, ezek mind a máj abnormális működésére utalnak/utalhatnak, mindegyik vagy túl alacsony, vagy a normális határ legalján vannak. A kérdésem, hogy ezek alapján legalább a cirrózis 100%-ban kizárható, és van innen visszaút az alcohol teljes mellőzésével, vagy lehet ez akár már cirrózis is a viszonylag alacsony, bár már F1-es Fibroscan érték ellenére is? A diétát természetesen abbahagytam, visszatértem a vegyes étrendhez, sok zöldséggel és normális mennyiségű szénhidráttal, és persze alkoholt sem fogyasztok egyáltalán. Elnézést a hosszú levélért, válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a jobb bordaív alatti fájdalom témában

        A leletek alapján abszolút nem merül fel májcirrhosis jelenléte. A laboreltérések minimálisak, aggodalomra nem adnak okot, pár hónap múlva esetleg érdemes megismételni őket (addig multivitamin, folsav, B12 vitaminpótlás megpróbálható). A fibroscan és az ultrahang sem utal májcirrhosis jelenlétére.


        Kérdés: 2019. szeptember 26., 17:34; Megválaszolva: 2019. október 02., 21:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: