• Steatosis hepatis

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Dr úr. Szeretném javaslatát kérni a mellékelt lelet értelmezése , véleményezésével kapcsolatban. Édesanyám legutóbbi lelet eredménye a következő volt: _____We: 28mm/h (max ref értéke 15) // Glukoz 6,85 (ref max 5.5) //Alkalikus foszfatáz 124 (max ref 120) // Gamma GT 80 U/L (max ref 32) //LDH 440 U/L (max ref 378) // hCRP 1.01 mg/dL (max ref <0.50) // Hemoglobin A1C 58.47 (max ref 42). Ezek az emelkedett értékei. ______Leginkább a GGT és LDH emelkedés ami aggaszt. Meforalt szed a cukrára, de nem minden nap szedi. Visszanézegettem a korábbi laborokat, és 2014 től mindig emelkedett volt a GammaGT és Alkalikus foszfatáz, sokszor volt hogy a SGPT is ezek mellett. Mellette ugye a cukor szintén ,és a we is. hCRP olykor olykor. De LDH most van először. ______Volt magán úton MR has nativ vizsgálaton eredményére ezt írták:_____Máj zsirosabb szerkezetű, gócos eltérés nincs. Az epehólyag eltávolitva. Lép, pancreas alakjaszerkezete szabályos. Az intra és extrahepatikus epeutak és a Wirsung vezeték lefutása, tágassága rendben. Mellékvesék épek. A vesék alakja, a parenchyma vastagsága szabályos. Üregrendszeri tágulat nincs. A bal vese felső pólusán kis corticális cysta. A nagyerek környezete szabad, a vizsgált szintben nyirokcsomó megnagyobbodás, pathológiás kokárda nem látható. Felszaporodott mesenteriális zsirszövet. ____Vélemény: Steatosis hepatis, cholecystectomia ______ Súlya: 94 kg és 162 cm. Sokat mozog, keveset eszik de mégsem tud fogyni egyelőre sajnos. Ezek alapján mit javasolna, mi a véleménye a továbbiakban, mit érdemes még elvégezni. Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a steatosis hepatis témában

        A fenti laboreltérések oka a fokozott zsír-raktározás lehet a májban és a hasűri szervek körül. Javulás a szénhidrát-háztartás rendezésétől (diéta, Metformin rendszeres, naponta 2x-i használata) illetve a testsúly csökkenésétől várható. Jelenleg elérhetőek olyan gyógyszerek, melyek a vércukorszint-rendezése mellett segítenek a testsúly csökkentésében is.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. szeptember 23., 13:04; Megválaszolva: 2019. szeptember 23., 18:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: