• Vékony széklet

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves doktor úr, a problémám az, hogy mostanában a székletem mérete kisebb (kb. 10 cm-es kolbász alakú) és kevesebb jön. Általában naponta vagy 2 naponta van székletem. A vastagsága kb. normális, talán kicsit vékonyabb a megszokottnál, a vége viszont vékony. De szinte mindig előfordul, hogy a normális vastagságú széklet után kijön egy kisebb sokkal vékonyabb széklet is (kb. 5 cm hosszúságú), és ma megijedtem mert a normál széklet után egy ceruzavékonyságú kisebb székletdarab is jött. Néha látok kevés nyákot is a székletemen. Vérzést egyszer láttam még télen (vércsíkot). És hónapok óta viszket a végbelem körül a bőr. Ön szerint ez utalhat végbéldaganatra? Vagy belső aranyérre? De annak nem kellene véreznie? A gasztroenteorológus szerint lehet hogy van egy enyhébb IBS-em, esetleg lehet attól?

        Dr. Plósz János válasza a széklet méret témában

        A széklet vékonysága nem gond, főleg, ha amúgy normális széklet is van (ez egész a bevitt rostmennyiségtől illetve a vastagbélpasszázs sebességétől függ). A nyák nem gond, a vérzés azonban mindenképp riasztó tünet, legalább egy végbéltükrözést érdemes lenne elvégeztetni, ez segíthet a végbéltáji viszketés okának megállapításában (ez utóbbi miatt érdemes széklet parazita vizsgálatot, perianalis törlést végeztetni, esetleg bőrgyógyászati szakvizsgálatot kérni).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. augusztus 09., 19:43; Megválaszolva: 2019. augusztus 09., 21:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: