• Komplex emésztőszervi panaszok.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 24 éves férfi vagyok, komplex tünetekkel fordulnék Önhöz. Nem élek sajnos kiegyensúlyozott életet sokat éjszakáztam a főiskola miatt és rendszertelenül étkeztem évekig. Több mint egy éve állnak fent a tünetek, amelyek a következők: Sokszor állandó székelési inger, székelés után inkomplett érzés, megváltozott a székelésem napi 5-6 szor is van hogy el kell mennem, általában székrekedés, és hasmenés is váltakozik. a székletem nagyon ritkán normális, van hogy nyákos, lapos, szalagszírű, illetve sokszor két színű, első részben kemény normálisabb állagú sötét majd világos színű és híg. Sok bélgáz képződés, és puffadás jellemző hangos bélkorgással, idegentest érzést érzek a végbelem környékén, mint ha a bélgáz nehezen pattanás szerűen jutna tovább egy ponton. Puffadás kapcsán hasi fájdalmaim is gyakran vannak. Étvágyam is csökkent valamelyest és rosszul alszom éjszaka, és fáradt vagyok, rossz a közérzetem napközben. Sokszor étkezés után egyből hasmenésem van. Éjszaka nem jellemző hasmenés vagy egyéb, viszont rengetegszer felébredek és forgolódok. Az étvágytalanság miatt a testsúlyom is csökkent, de nem jelentősen körülbelül 2 kg-ot. Ezirányban több vizsgálaton voltam már, általános vérvétel negatív, hasi ultrahang negatív, a székletben vért nem tapasztaltam még egyszer se, illetve 3 székletvértesztet végeztem az okkult vérzések miatt, amelyek szintén negatívak, volt egy vérszegénység gyorsteszt is, ami szintén negatív. A súlyosabb betegégek miatti félelem miatt stresszes és ingerült vagyok, ezirányban még elvégeztettem egy m2-pk enzimes béldagantszűrés széklettesztet is, amely szintén negatív lett. A tünetek megjelenése előtt a farokcsontomra estem, amely nagyon sokáig fájt és úgy éreztem, mint ha ez okozná az állandó székelési késztetést, de a gerincröntgenen törés nem ábrázolódott. Az idegentest érzés miatt, ami a végbél, alhas környékére lokalizálódik, a házi orvosom proktológiára utalt, ahol elvégezték a végbéltükrözést, melynek eredménye: Anoscoipia: Kissé megnyagyobbodott belső nodusok. Rectoscopia: Részlegesen szennyezett végbélben felhatolás 16 cm-ig, durva, kóros nyálkahártya eltérés nem látható. (a rectoskópia beöntéssel történt, és a vizsgálat utáni órákban nem éreztem ezt az idegentest érzést) Lehetséges, hogy a szigmabélben van valami, amit már épp nem látott a tükrözés, az okozhat állandó székelési ingert? Eléggé felemészt ez, hogy betegnek érzem magam, viszont nem tudom mi a bajom, a daganatoktól félek, viszont eddigi eredmények jók. Tisztába vagyok vele, hogy Kolonoszkópiára kellene mennem, de eléggé tartok tőle, így eddig még nem vettem rá magam. Ha daganat lenne már ennyi idő után kimutatta volna a székletvér teszt, illetve az enzimes szűrőteszt, illetve a labor? Ön szerint mi lehet a háttrében? Köszönöm Válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a IBS témában

        Vastagbélrák kizárására a colonoscopia a megfelelő módszer, teljesen kizárni igazán csak azzal lehet (esetleg jó előkészítés után végzett virtuális colonoscopia is jó). De sem apanaszok, sem az eddigi vizsgálatok nem utalnak arra, hogy az Ön esetében ez állna fenn. Érdemes lenne az életvitelt rendezni, enni gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, lassan, nyugodtan. Mozogni rendszeresen, intenzíven. Érdemes odafigyelni a bő folyadék- és rostbevitelre (utóbbit fokozatosan felépítve). Probiotikum megfelelő használata is segíthet a panaszok megszüntetésében.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. július 23., 20:23; Megválaszolva: 2019. július 24., 07:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: