• Láb vizesedés

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Kérdésem az lenne,hogy kb 1 hete azt vettem észre,hogy nagyon nehezek a lábaim! Kb 2nap múlva a vizesedésre gondoltam,el is mentem csütörtökön a háziorvosomhoz,aki azt mondta,hogy egyáltalán nem vészes! Pénteken már jobban vizesedett,de még most sincs az a tipikus jel,hogyha benyomom,akkor ott marad az újjam helye.Bár most úgy feküdtem,hogy a két combom között volt a kezem és még a körmeim helyét is lehett látni,de ha meg megnyomom,csak kifehéredik de még most sincs benne kis gödör. Bokától combtőig fáj mimdkét lábam. Vizet min 2.5litert iszom. Pisilni is járok.96kg vagyok. A szivemmel elméletileg nincs gond. Sok ekg készült a pánik miatt,novemberben mellkas rtg,decemberben szív uh,februárban terheléses ekg. Nincs semmi baj. Enyhe refluxom van. Pantoprazolt szedek. Magas pulzusra betaloc 10mg napi 1,szorongásra brintellix 10mg 1,frontin 0.25 fél. Masszíroztatni voltam 2 napja,azt mondta hogy a nyirkok be vannak állva. Nagyon meg vagyok ijedve,hogy mitől lehet. Szapora légzésem szokott lenni,meg mintha nem kapnék levegőt rendesen,de az alap betegségre fogják,hogy a szorongás okozza. A vizesedést pedig a melegre,viszont én idáig sosem vizesedtem még mikor 10kg-al nehezebb voltam,akkor sem. A vérnyomásomat nem szoktam mérni,leszoktam már róla. Volt hogy 160 volt,de általában 135 körüli,ritkán pedig leesik,olyankor álmos vagyok,viszont a per magas szokott lenni,van hogy 95-100. De a háziorvos azt mondja mindig hogy nem baj,meg mikor ő méri,mindig 120/80. Most kértem időpontot nyirok ödéma vizsgálatra,nem tudom van e értelme. Vagy merre induljak? Olyan mintha az egész testem vizes lenne,de nem látványosan. Egyáltalán honnan tudom megállapítani,hogy ez tényleg vizesedés e? Lehetséges hogy tényleg a meleg csinálja? De akkor ennek este és reggel nem kellene elmúlnia? Terhes nem vagyok. Válaszát köszönöm!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a vizesedés témában

        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata nélkül nem lehet teljes körű véleményt mondani. A lábdagadásnak több oka lehet, lehet szíveredetű, veseeredetű, okozhatja vénás keringési zavar, hozzájárulhat a nagy testsúly, a meleg és lehet nyirokkeringési zavar is. Az számomra nehezen értelmezhető, hogy a háziorvosa normál vérnyomásértékeket mér, azonban Ön otthon, nyugalomban magasabbat. Javaslom, hogy hasonlítsák össze a két vérnyomásmérőt vagy 24 órás vérnyomásmérés (ABPM) vizsgálat történjen. Ha a háziorvosában is felmerül a nyiroködéma gyanúja, akkor javasolható a nyiroködéma vizsgálat is. Ha nem történt volna eddig laboratóriumi vizsgálat, hasi illetve kismedencei ultrahang vizsgálat, akkor javaslom, hogy csináltassa meg. Az ilyenkor szokásos laborvizsgálatokra a háziorvosa adhat beutalót.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. június 30., 16:24; Megválaszolva: 2019. július 04., 20:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: