• Emésztőrendszeri panaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor!Visszatérő panaszaimmal kapcsolatban szeretném a véleményét kérni.Fiatal gyermek koromtól jellemzően ideges eredetű gyomor-bél panasazaim vannak.Szorongó,izgulós típus vagyok,ezért már 23évesen gyomorpanaszaimra gyógyszert kaptam.A gyomorpanaszokat kiegészítette az ideges bélrendszeri panaszok tüneteit képező visszatérő hasi panaszok:az időnkénti hasmenés,puffadás,szelesség,görcsök,hasfeszülés,néha émelygés,hátfájdalom,gyakori vizelet.Ezekre Duspatalint alkalmaztam,mely csökkentette a tüneteket.Két éve,nyár végén gyomortáji égő érzés,gyomorszájnál érzett gőrcs, étvágytalanság,émelygés,enyhe hasmenés miatt kerestem fel az orvost,aki 2x40mg pantoprazolt rendelt.Már az első néhány tablettától jobban lettem,ezt az adagot 8 hónap után 2x20mgra csökkentve máig szedem.Tavaly voltam gasztroenterológusnál,aki nem tartotta sürgősnek a gasztoszkópiát,mivel alarm tünetein nincsenek.Étvágyam általában nagyon jó,az akkoriban elvesztett néhány kgot visszaszedtem és nagyjából tartom is.Azonban gyakran előfordul,hogy mintha visszatérnének régi tüneteim,általában ha izgulok valami miatt.Néhány napja is ez történt,és azóta is tart.Hasi puffadás,levegősödés,gyakori székelés,vagy csak inger,hangos bélkorgás,időnként keserű szájíz,szájszárazság, hasmenés/legtöbbször napi1-2laza vagy híg széklet,/ami gyakran világosbarnás-sárgás,mintha részben emésztett ételmaradék/pl.:Hús,zöldség/ is lenne benne,nem kenőcsös-zsíros-nyálkás,vagy véres,csak csíp,ezenkívül előfordul hascsikarás,alkalmanként émelygés is ./Esetemben alapból is előfordul,normális állagú napi többszöri széklet,ami többedik alkalomra lágyabb./ Ilyenkor az étvágyam is megcsappan kicsit,bár ennem muszáj,különben fáj a gyomrom.A pantoprazolon kívül rendszeresen Frontint0,25mg 1xeste szedek,ezenkívül liposzomális Cvitamint 300mgot.Nagyon sokmindent olvastam,hogy a ppi tönkre teszi a bélflórát,ezért Bio-Kult kapszulát is szedtem,ami egy ideig jónak tűnt,ám nem szüntette meg a panaszaim.Táplálkozásomnál figyelembe veszem,hogy mi az,amit tolerál a szervezetem,bár van olyan is,hogy valami korábban panaszt okozott,később nem és fordítva.A tejes dolgokat nem bírom,sokszor a laktózmentest sem,bár minumum napi 1 laktózmentes joghurtot elfogyasztok.Reggelire vízben főzött zabkását eszem,melybe 1db banánt beletörök.Rendszeresen próbálok a nap folyamán étkezni,tartanom is kell,mert ha üres a gyomrom,rögtön érzem.Reggel ébredés után előfordul,olyan érzet,mintha bugyogna a gyomromban a nedv.Túlzottan sok nyers zöldségfélét nem fogyasztok,csak módjával.Régen nagyon szerettem a paradicsomot,most kevés is meghajt.Főzeléknek cukkini,tök elmegy,de a paprikás hagymás,fokhagymás dolgokat egyáltalán nem eszem.Amikor volt ettem friss epret ,nem okozott panaszt,Óvatosan 1-1 szem őszibarack a nyáron,kevés görögdinnye,citrusok egyáltalán nem.Mindezek mellett a napi 2 banán elmegy.Szeretném megkérdezni a Tisztelt Doktor Úr véleményét,mi okozhatja fenti tüneteim.Éjszaka szünetel,lázam nincs,most kb fél kilót fogytam.Előfordul főleg reggeli és ebéd után étkezés utáni székletinger is,de van,hogy uralni tudom.Mi okozhatja ezeket a visszatérő panaszokat?Ilyenkor tiszta pánikban vagyok,ami még tovább rontja az állapotom.Olvastam hasnyálmirigy elégtelenségtől elkezdve,mindenféle daganatokon keresztül mindent.Időnként megmérem a vércukrom,mert van itthon készülék,az is rendben van.Az is biztos,hogy túlzottan is odafigyelek ezekre a tünetekre,holott azt is tudom,nálam a székrekedés,szinte sosem fordult elő,és amivel más nem foglalkozik,az engem foglalkoztat.Családunkban sajnos többeknek van emésztőrendszeri problémája.apukám nyombélfekélyes volt,anyukám,húgom refluxosLehetséges,hogya tünetek mögött a ppi szedés mellékhatása is lehet?Ideges bélbetegségem van,Ami kiújulhat,vagy más?Várom megtisztelő válaszát köszönettel!

        Dr. Plósz János válasza a IBS témában

        Panaszai alapján irritabilis bél szindrómája biztos van. A gyomorpanaszok mögött érdemes azért helicobacter pylori fertőzést vizsgálni. A Duspatalin panaszvezérelten maradhat, probiotikumot érdemes más i s kipróbálni (pl. Bonolact Regeneral). A gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, szintén szükségesen a panaszok csökkentésében. A PPI szereknek hosszú távú szedés során sincsenek jelentős mellékhatásai.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. június 06., 23:52; Megválaszolva: 2019. június 10., 10:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: