• Hasnyálmirigyrák lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves doktor úr! Korábban írtam Önnek, de a panaszaim még mindig nem múltak el. Kb. egy éve néha szúrást érzek a bal oldalamon és fél éve világosbarna (tejeskávé színű) a székletem. Októberben és decemberben szedtem antibiotikumot és 1-1 doboz kataflámot. A lipáz a januári vérvételemen 30 volt, márciusban 46. Az az alfa-amilázon pedig 103 (<100). Decemberben ultrahangoztak ahol nem láttak semmi kórosat. Márciusban voltam gasztroenterologián, az orvos szerint az antibiotikumok miatt lehet, és Dicetelt irt fel. Ettől egy hónapig jól voltam, rendeződött a székletem (sötétbarna volt). Április óta viszont megint tejeskávé színű és csak néha sötét barna. Aggódnom kellene emiatt hogy tartósan világos? Utalhat hasnyálmirigy rákra? Vagy okozhatja ezt a stressz?

        Dr. Plósz János válasza a IBS témában

        A panasz leginkább a felgyorsult vastagbél-passage okozhatja (kevésbé sűrűsödik be a széklet, így világosabb marad). A leírtak nem utalnak hasnyálmirigyrákra. Érdemes tartósan (1 hónapig) probiotikumot használni, mellette a Duspatalin (2x1) vagy a Dicetel is mehetne, ezek segíthetnek a széklet rendezésében.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. június 04., 09:26; Megválaszolva: 2019. június 04., 20:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: