• Kell aggódni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Kérem segítsen szövettani leletem értelmezésében. Polypoid megjelenésű felszínes, antrum típusú gyomornyálka részletében a mirigyek általában megtartottak, fokális jelleggel enyhe-mérsékelt fokú cytolgiai atípiát mutatnak, a secretios activitás csökkent. Fokozott basalis mitotikus aktivitás mutatkozik. A lamina propia szokványos sejtdússágot, sejtes összetételt mutat. Giesma és HP immunhisztokémia festéssel helicobakter pylori nem igazolható. Intestinalis metaplasi vagy malignitásra utaló szövet jel nincs. Diagnőzis Polypus hyperplastcus mucosae intestini ventriculi részlete low grade dysplasia jeleivel D1310 3 évvel ezelőtt gyomordagat műtétem volt, ami az akkori szövettan szerint jóindulatú volt, teljesen tünetmentes vagyok. Gasztroenterológusom azt kérte ismételjük meg a biopsziát 2 hét múlva, neki a szövettan nem egyértelmű, 1 éve még negatív volt a szövettan innen. Kérem adjon nekem tanácsot, véleményt mi lehet ez? MIért kellhet ezt megismételni? Sajnos idegességemben nem kérdeztem meg a rendelőben? Súlyos betegség ez? Elrákosodhat? Van okom aggódni? Kérem, nyugtasson meg, hogy nincs semmi baj. Gyomortükrözés a műtéti helynél ép nyálkahártyát talált, az antrumban gyöngyfüzérsszerű erosiokat, a biopszia innen történt.

        Dr. Plósz János válasza a szövettan témában

        A dysplasia (a sejtek enyhe fokú torzulása) adhat okot egyedül némi aggodalomra, de ez minden további nélkül lehet a korábbi műtét vagy akár az Astrix szedés okozta felmaródások következménye lehet. Aggódnia nem kell, a rendszeres gastroscopos kontroll (évemte- 2 évente) elegendő szerintem.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. május 22., 14:55; Megválaszolva: 2019. május 23., 08:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        4 éve mélyvénás trombózisom volt, ami párosult kétoldali tüdőembóliával. 2x10 percig teljes kerngési sokk,amiböl sikeresen felépúltem.Viszont állandó lábfájdalom és hátfájdalom kiséri az életemet. Próbáltam munkát vállalni,de egy...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Férfiak és inkontinencia
        Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Infografika és videó
      • Hirdetés