• Felszívódási zavar (Crohn?)

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor úr, a következőkben kérném a segítségét. Tüneteim: születés óta alacsony testsúly (60 kg alatt, 183 cm magassághoz, 34 éves férfi, sosem voltam ennél nehezebb), hízni sosem tudtam, étkezésem rendben van (minimum 2500 kcal / nap, ebből majdnem 100g zsír és kb 300 g szénhidrát, min 100 g fehérje). Cukor- és glutén mentesen étkezem, mert ezek bőrtüneteket okoznak (akné és nagy gyulladt csomók az arcon, háton, mellkason, karokon) Az utóbbi években állandó és folyamatos puffadás minden ételtől. Az eddigi vizsgálatok: laktóz negatív, laktulóz pozitív (normix kúra hatástalan volt), cöliákia negatív (3 hónapos glutén fogyasztás után is),vérkép jó (crp is normál tartományban) egyedül a trigliceridek alacsony (0,4 mmol/l), széklet vér - tenénytés - parazita negatív, heicobacter negatív. Gyomortükrözés negatív, vastagbél tük. negatív (csak a vakbélig történt), a hasi ultrahangon: "a terminalis ileum kb 5-7 cm-es szakaszán a bélfal minimálisan vastagabb, de a perisztaltika jól végighalad". Itt felmerült a Crohn gyanú, de mivel a Budenofalk tabletta nem enyhítette a puffadást az orvosom kizárta a Crohn betegséget. Mivel szervi eltérést nem talált, így segíteni nem tudott, a tükrözés megismétlését a vékonybél szövettanhoz nem látja indokoltnak. (Crohn betegségre jellemző tüneteim, pl hasfájás, hasmenés, véres széklet nincs és nem is volt soha. Inkább székrekedés a jellemző, néha világosabb simább felületű széklet.) Testmozgás normál szintű és állandó. A puffadáson eddig semmi sem segített, illetve a testsúlyomat sem tudom növelni annak ellenére sem, hogy ahhoz elvileg a jelenleg elfogyasztott kalória- szénhidrát és zsír mennyiségél kevesebb is elég lenne. (a környezetemben kivétel nélkül mindenki azt mondja, hogy sokat eszem) Én valamilyen felszívódási zavarra gondolok, amihez talán köze lehet a vékonybél minimális megvastagodásához? Ön szerint milyen irányban érdemes tovább vizsgálódni? Köszönettel: Balázs

        Dr. Plósz János válasza a Sibo témában

        Ha a laktulóz kilégzési teszt pozitív, akkor vékonybél bakteriális kontamináció igazolható, ez okozhat felszívódási zavart és haspuffadást is. A Normix mellett más antibiotikum is szóba jön a betegség kezelésére, ezekkel érdemes megpróbálkozni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. április 20., 17:36; Megválaszolva: 2019. április 21., 11:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: