• Kontaminált vékonybél - IBS

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim kb. 2 éve folyamatosak, ami egy antibiotikum kúrával kezdődtek. Reggelente sietős hasmenés, sárgás széklet, amit puffadás előzött meg. A hasmenéssel a tünet is enyhült. Később kiderült, hogy campylobacter fertőzésem van, ill. laktóz érzékeny lettem. Klacid kúrán voltam, ami kiírtotta a Campylobactert, de a panaszaim továbbra sem javultak (Reggeli puha, hasmenés szerű széklet, puffadás), hiába szedtem rengeteg féle probiotikumot. Néhány étel, pl. saláték, bab, főleg zöldségek gondot okoznak, általában hasmenést okozva. Nemrég laktulóz-hidrogén teszt pozitív eredményt mutatott, ami valamilyen bakteriális fertőzésre utalhat. Szeretném kérdezni, hogy szükséges - e antibiotikumot szedni erre a diagnózisra, mivel attól tartok, hogy csak rontana a jelenlegi helyzetemen?! Természetes gyógymódokról mit gondol? Pl. borsmenta-olaj kapszula, stb..? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a Sibo témában

        A borsmenta olaj IBS-ben jó lehet. A laktulózzal végzett H2 kilégzési test kontaminált vékonybél szindrómát igazolt, ennek a javulása antibiotikum kezeléstől várható (az antibiotikumot követően érdemes probiotikumot használni).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. április 16., 15:15; Megválaszolva: 2019. április 16., 18:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Panaszaik nagyjából egy hónapja kezdődtek. Hasmenés, gyengeség, háziorvos szerint vírusos megbetegedés. Pár nap múlva jobb lett, majd egyszer csak megint hasmenés és erős görcsök gyomroszáj környékén. Ehhez hányinger...
        Kedves dotor nő/doktor úr! Már több nappal ezelőtt, egy buliban sajnos elég sokat ittam. Volt pálinka és sör is. Nem éreztem másnaposságot. De a rá következő második és harmadik napon, nagyon gyengének érzem magam. Egyszer fázom egyszer...
        Üdv! Egy 15 éves fiú vagyok aki lassan 2 éve test építéssel foglalkozik hobby ként. És egy olyan kérdéssel fordulnék magához, hogy ha ennyi évesen fehérje port szednèk izom építéshez, mert nem érzem a normális kajában lévő protein...
        Üdvözletem! A kisunokámról van szó, 2 és féléves kisfiú. Nem szeretném a szűlőket az aggodalmammal idegesíteni, azért szeretnék így kérdezni. A kisfiú jól eszik, de nagyon rosszul alszik. Fél éve született a kishúga, ezt látszólag...