• Vér a székleten

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        kedves doktor úr. hosszú világos vércsíkot láttam a székletemen. nem hiszem hogy az alsó szakaszból jött mert a wc papír nem lett véres. előtte két nappal fejeztem be egy normix kúrát (én kértem a háziorvosomtól mert egy kétszeres decemberi antibiotikum normix kúra óta világos a székletem és naponta kell wc-re járnom) illetve napi 1-2 szem multivitamint szedek. a normixról olvastam hogy nem gyakori mellékhatása a véres széklet (de nem a szedése közben hanem 2 nappal utána történt) a multivitaminról pedig azt tudom elképzelni hogy megkeményítette a székletemet és esetleg felsértette a végbelem felsőbb szakaszát? lehetséges? egyéb tünet még, hogy viszketni szokott a végbelem de nem belül hanem kívül. néha kicsit vérzik, de ezt a dörzsölésnek tudom be. csomót nem érzek. a székelési szokásaim kicsit megváltoztak, mivel korábban ritkábban jártam wc-re, most pedig naponta kell bár ez lehet hogy a decemberi antibiotikum kúrák miatt van. egyszer nyálkát is láttam a székletemen, azt meg annak tudtam be hogy előző nap zsíros libamájat ettem. mi a véleménye? lehetséges hogy végbéldaganat vagy vastagbéldaganat? mennyire siessek ezzel az orvoshoz? 24 éves vagyok.

        Dr. Plósz János válasza a véres széklet témában

        A vastagbél vagy végbélrák kevéssé valószínű diagnózis a leírása alapján. Azonban a vérzés miatt legalább egy végbéltükrözést érdemes végeztetni a viszketés miatt pedig széklet parazita vizsgálatot illetve perianalis törlést küldeni a laborba. A legvalószínűbb diagnózis a belső aranyerek jelenléte (ez a vérzést és a viszketést is magyarázhatja). A kis mennyiségű friss piros vér általában a végbél területéről származik (nem kell, hogy a törlőpapíron megjelenljen).


        Kérdés: 2019. március 12., 18:30; Megválaszolva: 2019. március 13., 16:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: