• Májfunkciók

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Dr. Úr! 8 éve olyan munkahelyen dolgozom, ahol festék van (általában nem érintkezem vele közvetlenül). Így minden évben teljes vérkép kell az üzemorvosi vizsgálatkor. Rólam minden évben megállapítják, hogy alkoholista vagyok. Alkohol nálam akkor van, ha születés/névnapozunk 1pohár pezsgő, nyáron ritkán egy doboz sör. Ennek ellenére Gamma GT: 110-230 között mozog (most pl:200). Alkalikus foszfatáz: 141, GOT: 59, GPT: 72. 2 éve végig jártam egy tortúrát ami abból állt, hogy havonta jártam Tatabányára. Mindent megnéztek. Pajzsmirigy rendben, hepatitiszre beoltottak, hogy ne is legyen gond (mert nem is volt). Aztán fel kellett menni Budapestre is valami máj vizsgálatra ahol a Dr.Nő azt kérdezte miért küldtek, semmi bajom. Ezen kívül senki semmit nem mond érdemben. Nem mellesleg aki tőlem többet sportol, az nem mond igazat. Intenzív testmozgást javasoltak akkor, mikor itt van nekem a SPINRACING, Akadály futás és a CROSSFIT, a mellett, hogy 1970.01.05.-n születtem. 164cm magas vagyok és 60kg. Egyszer egy illető azt mondta, hogy ha fizettem volna, akkor Tatabányán is megmondják mi a bajom. Ez igaz lehet? Minél többet olvasok, annál jobban tartok az egésztől. Most azt olvastam, hogy májrákos vagyok.

        Dr. Plósz János válasza a májenzim-értékek témában

        A laboreltérések sokkal inkább enyhe, májat érintő toxicitásra utalnak (a festében lévő oldószer is lehet ilyen, de bármilyen vegyszer, gyógyszer is). At alkohol inkább a GOT-értéket emeli meg, kevésbé a GPT-t. Az, hogy a májban van-e valamilyen fokális eltérés, hasi ultrahang illetve még részletesebben, MR vizsgálat tudja megmondani.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. február 15., 15:22; Megválaszolva: 2019. február 16., 08:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: