• Bél panaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. ÚR! Először is Boldog ÚJ Évet Kívánok! 28 éves férfi vagyok. A panaszom a következő. Kb. július végén begyulladt a fülem és kaptam rá Dalacin 300mg antibiotikumot amit végig szedtem napi hármat. Sajnos nem tudtam hogy antibiotikum mellé probiotikumot is kell szedni ezért nem is szedtem. Volt tőle hasmenésem de miután végig szedtem lassan elmúlt. Aztán egy hónapra rá -kb augusztus vége szeptember eleje- beleléptem egy szegbe. Arra kaptam tetanuszt meg dalacin 150mg antibiotikumot mert begyulladt a seb. Azt kb 3-4 napig szedtem mert megint ment a hasam, de viszont ez mellé már napi 1 normaflort ittam, de miután nem szedtem az antibiotikumot a normaflort sem ittam tovább. Utána a beleim kezdtek furcsán viselkedni (puffadás, székrekedés, bél morgás, kruttyogás). Erre néha bekaptam egy nospát vagy amikor puffadtam espumisan gyöngyöt. Aztán október elején nagyon begörcsölt a hasam alja amit 2 szem nospával és kb 3-4 óra szenvedéssel és hasmenéssel átvészeltem. Utána maradt ez a bél kruttyogás, felfúfódás, székrekedés. Aztán a székrekedésre kaptam a páromtól Laevolac szirupot. Miután megittam egy óra múlva elkezdett hatni és kihozott belőlem mindent, persze a beleim ugyanúgy morogtak. Aztán november elején megint egy 3-4 órás alhasi görcstől szenvedtem. Az egyik gyógyszertáros ismerősöm ajánlotta hogy vegyek probiotikumot, mert valószínűleg az antibiotikumtól vannak a panaszaim. Már két hete szedek Jutavites Probium 6-ot reggel meg este egyet. Az egyik kollégám ajánlotta, hogy vegyek Flavon terméket. Vettem Flavon Protect-et amit kb három hete szedek azt is reggel meg este egy kiskanállal. Amióta ezeket szedem nincs székrekedésem illetve hasmenésem, talán kevesebbet puffadok, de a beleim ugyanúgy kruttyognak, morognak főleg evésnél. A kérdésem az lenne, hogy a tünetek valóban az antibiotikumtól vannak, vagy olvastam a neten, hogy ez lehet IBS vagy bélrák? A probium 6 termék az megfelelő-e a panaszra, vagy másik probiotikumot ajánl? A Flavon Protect erre a panaszra tényleg jó-e vagy csak egy finom lekvár ami elég drága? Ha esetleg a bélflórám nagy mértékben károsodott akkor mennyi idő múlva várhatok jelentősebb javulást? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a IBS témában

        A panaszokat jó eséllyel az ismételt antibiotikus kezelés mellékhatása okozza (bélflőra megváltozása, fokozott irritabilitás-IBS). Az étkezést követő élénk bélmotilitás is IBS-re jellemző (ha nincs riasztó tünete:vérzés, fogyás, családi terheltség, akkor azért súlyosabb betegségre nem gondolnék). A Flavon Protect-et nem ismerem, nem tudok véleményt írni róla, de probiotikumot érdemes használni akár 1 hónapig is (Bonolact Regeneral, Progastro825, Bio-Kult) valamint gyógyszeresen Duspatalin vagy Meteospasmyl tablettát. Életmódban a gyakori rendszeres, nyugodt, kis étkezések javasoltak.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. január 14., 22:23; Megválaszolva: 2019. január 15., 11:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: