kreatinin - eGFr értékek

Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdésben szeretném kérni állásfoglalását; sportoló vagyok, fokozott fehérjebevitelt végzek táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel, huszonéve (fehérje szedést akkor még nem gyakorolva) mindig enyhén magas kreatinin szintem (103-113) mellett most először mértek eGFR paramétert a vesém kapcsán. Az eGFR 74-es értékem - állítólag - kisebb fokú vesekárosodást mutat, de a paraméter kizárólag a szérum kreatininből számol, ami így nem teljesen megbízható. Korábbi leleteimen látom, hogy a kreatinin felső referencia értéke 110-120 is volt (1999-ben) és mivel nekem ezt a felső-szintet soha nem érte el a mért érték teljesen normálisnak lett jelölve. Az utóbbi időben a kreatinin felső referencia érték jelentős mértékben csökkent (? ) és emiatt - miután az eGFR csak ebből számol - korábban egészségesnek titulált ember enyhén vese-károsodottnak lettem diagnosztizálva. Mi lehet az igazság ezzel kapcsolatban, ha az eGFR csak egy becsült érték, mely egyetlen paraméterből becsül? Minden más vér-, vizelet leletem rendben van, nem vagyok cukorbeteg, nincs magas vérnyomásom, gyógyszert nem szedek, nem tudok róla, hogy lenne más betegségem. Nephrológus - egyelőre - erős fehérje-bevitel csökkentést javasolt, 3 hónap után újabb labort. Mennyire kell komolyan venni az enyhén magas kreatinin szintet és a 74-es eGFR-t fentiek tükrében? Köszönettel, T. Richárd

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza eGFR témában

A kreatitin-szint az szervezet izomtömegétől is függ (plusz természetesen a fehérjebeviteltől is) . Magasabb izomtömeg mellett magasabb érték várható normális veseműködés esetén is. A számított eGFR-érték így természetesen erősen csalhat. Ha a nephrológusnak kétségei vannak, érdemes lehet objektív GFR-mérési módzsert használni, így egyértelműen kiderülhet, hogy nincs semmi gond a veséivel.

Kérdés: 2016. július 27., 12:55; Megválaszolva: 2016. július 27., 15:47
Kérdések és válaszok: Egyéb
Megváltozott testszag
Tisztelt doktornő! Nagyjából 3-4 hete azt vettem észre, hogy megváltozott az izzadtságom illata. Számomra kicsit fokhagymára emlékeztet. Valamint a...
Fél éve tartó probléma
Mérgezés , Gyomorrontás
Alacsony EGFR-epi
Covid - 3. oltáskor megfertőződés