Mit tegyek?

Tisztelt Doktor Úr! 20 éve küzdök gyomorsav problémával. Először savtúltengést állapítottak meg, Quamatel szedését javasolta az orvosom. Panaszaim nem múltak, ezért többször volt gyomortükrözésem. Gyulladást állapítottak meg a gyomor nyálkahártyában és hegeket is fedeztek fel. A savtúltengés után jött a reflux, majd a helikobakter, amit eradikációs kúrával kezeltek. Legutóbb 2015 augusztusában voltam tükrözésen súlyos gyomorpanaszok miatt. Akkor gyógyulófélben lévő nyombélfekélyt állapított meg a kezelőorvosom és a pozitív helikobakter szint miatt ismét eradikációs kúrát javasolt. A 2015 szeptemberi kúra sikertelennek bizonyult, így orvosom javaslatára decemberben megismételtem azt. 2016 februárban voltam kontrollvizsgálaton, ahol a helikobakter teszt ismét pozitív lett, az értékek is emelkedtek. Harmadik eradikációs kúrát nem javasolt a kezelőorvos. Azzal bocsátott el, hogy mivel nem volt gyomorrákos a családban - ezt a kezelőlapomra is ráírta -, ezért a pozitív helikobakter eredmény ellenére sem látja szükségesnek a harmadik kúrát. Nem javasolt gyógyszert, csupán a reggeli 1 szem Pantoprazol szedését tanácsolta, valamint azt, hogy egy év múlva jelentkezzek kontrollvizsgálatra. Egy év nagyon hosszú idő. A szigorú diéta mellett is nagyon nehezen tudom kordában tartani a panaszaimat. A helikobakter teszt is pozitív, amiről azt olvastam, hogy huzamosabb ideig tartó fennállása esetén komolyabb elváltozást is okozhat. Nem szeretném megvárni, míg én leszek az első gyomorrákos a családban. Legszívesebben egy másik szakember véleményét is szeretném kikérni a panaszomra. Mit tegyek?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza H. pylori témában

Harmadik eradikációs kúrát azért nem javasolt, mert nincs a protokollban. A helicobacter kiirtása valószínűleg segíthetne a panaszon, illetve tényleg csökkenti a gyomorrák kialakulásának rizikóját. Két eredménytelen eradikációs kísérletet követően érdemes nagy gasztroenterológiai centrumban a mintából H. pylori tenyésztést és antibiotikum-rezisztencia vizsgálatot végeztetni, ez alapján javasolni eradikációs kezelést.

Kérdés: 2016. május 08., 17:40; Megválaszolva: 2016. május 08., 20:32
Kérdések és válaszok: Egyéb
H.pylori kiírtása
Tisztelt Doktor úr! Pár hónapja volt gyomortükrözésem és mintát is vettek. Refluxot és gastritist, a mintavétel pedig: "H.pylori associált idült...
nyombélfekély, helicobacter
Tisztelt Uram! szeretném a segítségét kérni hogy értelmezhessem a szövettani leletemet! Pár hete a Bulbusban kis-és nagygörbületen látszik...
helicobacter
Laboratóriumi leletnél a székletben a Helicobacter pylori antigén negatív, viszont a véreredményben a helicobacter pylori IgG/ELISA (vircell) 12, 2...
helycobakter?
Tisztelt Doktor Úr! 2 éve a háziorvosom antibiotikum és savlekötő kombinációval helycobakter ellenes kezelést alkalmazott nálam. Később a...
Kurkumin étrend kiegészítő...