gyomor-, bélhurut?

Tisztelt Doktor Úr! Korábban jellemzően semmilyen gyomor és bélproblémám nem volt. Kb. 5 hete hevesebb gázképződés, "bél-mortyogás" jelentkezett, majd feszengős hasi érzet, gyomortáji diszkomfort érzés, teltségérzet is megjelent. Később gyomortáji égő érzés, majd ez megjelent szegycsont alatt is, reflux-gyanús tünetekkel. Ez mellett megjelent egy sportolást nehezítő tünet is, futás közben, vagy akár csak pl. sok lépcsőzést követően is egyszerűen hamar elfáradok, elfogy a szusz, olyan mintha "lötyögne" a gyomrom és a beleim, mintha a gyomrom nagyobb lenne, és mintha a tüdőkapacitásom ezáltal lenne kisebb. 3 héttel ezelőtti vizsgálatok szerint mellkasröntgenem negatív, általános vérképem (+amiláz) rendben van. Tapintásra a máj, hasnyálmirigy, lép rendben van. A háziorvosom szerint gyomornyálkahártya gyulladásom van. Két hete savlekötőt szedek, illetve refluxra is elkezdtem szedni gyógyszert. A reflux-gyógyszer szedését követően 3 nap után heves órákig tartó szájszárazság és néhány perc alatt kialakuló duzzanat jelentkezett a garatom tájékán, amely kb. 1, 5-2 óra alatt múlt el, naponta többször visszatérő jelenség volt, s nyelési nehézségeim is adódtak. A háziorvos gyomortükrözést javasolt. 2 napja hagytam el a reflux-gyógyszert, azóta ez utóbbi jelenség megszűnt, nyelésem közel normálissá vált, enyhe garatbeli nehezítést érzékelek. Friss fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálat után a garatomban semmi kórós nem látható, a garat alsó részét látta valamelyest hyperaemiásnak. Jelenleg még nyaki és hasi ultrahangra várakozom. Helicobakter tesztem negatív volt. Konkrét, vagy görcsölő fájdalmam nincs. Hányingerem nincs, néha enyhe hasmenésem, néha pedig székrekedés szerű nehéz székelésem váltja egymást. A reflux-gyógyszer szedésének abbahagyását követően ismét jelentkezett a néha megjelenő szegycsont alatti égő érzés és a reggeli gyomorsavas mortyogás. Ez mellet zavaró még, hogy nem igazán tudok sportolni a légzési nehézség miatt, ill. pl. hason fekve szoktam előszeretettel aludni, azonban a feszülős érzés miatt már ez nem igazán megy, és oldalt fekve is van, hogy feszülést érzek. Itt jut eszembe, a has tájéki feszülős, vagy égő érzés - enyhe fájdalom, néha a hátamon is érződik két oldalt. Kérdezném a leírtakkal kapcsolatban szakorvosi véleményét és javaslatát, ill. indokolt/javasolt-e a gyomor tükrözés? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza IBS? témában

Véleményem szerint nem leszünk előrébb a tükrözéstől. Mindenképp érdemes lenne megpróbálni pre- és probiotikumot használni, legalább 1 hónapig, akár kombináltan is. E mellett a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, illetve a rendszeres testmozgás szükséges (a jelenlegi hamarabb kifáradás mellett is) . Gyógyszeresen Duspatalin tabletta 2x1 dózisban való használata megpróbálható.

Kérdés: 2016. április 14., 19:28 ;Megválaszolva: 2016. április 14., 21:16
Kérdések és válaszok: Egyéb
Reggeli után gyomorpanaszok
Tisztelt Doktor Úr! Nekem olyan problémám lenne, hogy a reggeli étkezések után azonnal fel kell keresnem a mellékhelyiséget. Sokszor az étkezést be...
Hasmenéses probléma
Tisztel Doktor úr! Augusztus eleje óta napi 3-5 alkalommal járok wc-re, székletem nem teljesen híg, de kis darabos, széteső. Általában étkezés...
A múltkor írtam önnek és a választ...
TB ellátás lehetősége
Szegycsont körüli fájdalom