Lehet IBS a tünetek hátterében?

Kedves Doktor Úr! Nagyjából másfél éve kezdődtek a panaszaim. Először refluxszal diagnosztizáltak tükrözés után, ill. gastritissel. A mostani gastroenterológusom megnézte azonban a leletet és szerinte nem volt refluxszom. A vezető tünet a gyomorfájdalom szinte az egész gyomromra kiterjedően, egészen a gyomorszájtól a nyombélig és a gyakori, enyhe büfögés. Időnként szedtem protonpuma-gátlót, azonban volt, amikor semmit nem enyhített a panaszokon (a legutóbbi kórházi látogatás alkalmával 80 mg pantoprazolt kaptam intravénásan és semmit nem enyhített a "gyomorégésen") . Idén elmentem megint tükrözésre, iszonyatosan fájt a hasam, most jöttek meg a leletek, nem találtak semmit, még gastritist sem (! ) , pedig megmaradni sem tudtam szinte, annyira kellemetlenül fájt. Elvégzett vizsgálatok másfél év alatt: 6-7 vérvétel, 4 hasi UH, 2 tükrözés, kontrasztanyagos CT. Mind negatív. Néha úgy érzem, sok a gyomorsavam és ez azzal lehet összefüggésben, azonban nem tudom, hogy valóban sok, vagy csak a nyálkahártyám érzékeny rá. Próbálkoztam lelki alapú megoldással, ugyanis eléggé megterhelő életet élek, folyamatos nyelvtanulás, napi 8-10 óra szellemi munka, tudományos kutatások, konferenciák, stb. A kérdésem arra irányulna, hogy ezek alapján kijelenthető, hogy IBS-em van? Illetve érdemes még bármiféle vizsgálatot megcsináltatnom? Az egyetlen dolog, ami nem hagy nyugodni, hogy félek, hogy a gastritis előjön időnként, nem szeretnék ebből problémát hosszabb távon. Egyébként a fűszer-, zsír-, ill. alkohol teljes elvonásával vezetett étrendre jobban reagál a gyomrom, így azt próbálom tartani, kisebb-nagyobb sikerekkel. Megpróbáltam minél inkább összefoglalni a problémát, remélem, sikerült. Köszönöm válaszát.

Dr. Plósz János válasza IBS témában

A szervi eltérés hiánya illetve a panasz fennállásának hossza valóban IBS felé tereli a gyanút. A savcsökkentő helyett érdemes megpróbálni a bevonószereket (Gaviscon, Venter, Ulcogant) , valamint enni gyakran, rendszeresen, nyugodtan, egyszerre keveset illetve a stresszt megfelelő módon feldolgozni.

Kérdés: 2016. február 02., 13:15 ;Megválaszolva: 2016. február 02., 20:27
Kérdések és válaszok: Egyéb
Gyomor és bélpanaszok.
Tisztelt Doktor Úr! Emésztési zavaraim még tavaly kezdődtek. Akkor felkerestem a gasztróenreológust és Normix kúrát kaptam. Panaszaim: puffadás...
különös hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! 48 éves tanár vagyok. Olyan egy hónapja furcsa hasmenésem van. A reggeli első széklet rendszerint normális, állaga, színe...
Hasi panaszok
Tisztelt Doktor úr, Gyenge IBS-D szerű betegséggel kűzdök, ami reggeli 1 kemény és 1-2 lágyabb/hasmenéses székelést jelent. Laktóz érzékeny...
széklet probléma
Tisztelt Doktor úr! kb 1.5-2 éve kezdődtek panaszaim, ami a következő ben nyilvánul meg.gyomorgorgások étkezés után is nemcsak előtte .belek...
Hasi fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Néhány napja így ünnepek után azt tapasztaltam hogy alhasi fájdalmaim vannak puffad a hasam az étvágyam sem az igazi most....