Komolyabb probléma mint vírus?

Tisztelt Válaszoló! Karácsonykor illetve Január elején kerestem meg, vírus okozta gyomor-bélhurut panaszokkal, amely valószínűleg egy belső aranyerességet okozott. A tüneteim elmúltak, viszont néhány enyhe diszkomfort érzésem maradt vissza, ezek felől érdeklődnék. Egyrészt a székletem nem olyan állagú/színű mint a gyomorhurut előtt, hanem valamivel világosabb (világosbarna) illetve lágyabb (nem ragacsos vagy zsíros, bár ezt én nemigen tudom megállapítani) . Viszonylag könnyen jön, erőlködés nélkül. Másrészt a beleimben tapasztalok fura érzéseket, ezek a következők: érzem a gázokat körülbelül végigvonulni rajtam, néha mintha egészen a lábamba is lekúsznának, illetve mintha kis pukkanások, „robbanások” történnének bennem. Néha enyhe bélzubogást is érzek. Ugyanitt szoktam néha enyhe fájdalmakat érezni, nem is fájdalomnak nevezném, olyan mintha tűvel szurkálnának. (Ez jellemzően este fordul elő, lefekvés előtt, vagy már az ágyban.) Éhségnél olyan érzésem van, hogy nem is a gyomrom korog, hanem a beleim. Indokolnak ezek a panaszok valamilyen vizsgálatot, vagy valószínűleg ez helyreáll idővel? A gyomor-bélhurut okozta aranyér „bogyó” is úgy érzem még nem húzódott vissza, egyébként panaszmentes, talán néha kicsit viszket, erre érdemes valamilyen tablettát szedni, illetve milyen adagolásban, vagy ezek csak roham esetén alkalmazhatók? A betegség alatt vesztettem pár kilót a súlyomból, ezt nem nagyon tudom visszaszedni egyenlőre, egyébként is híznom kellene vagy 10 kilót, erre, pontosabban étvágynövelésre és vitaminpótlásra ajánlottak multivitamin készítményeket, ezeket szedhetem (Pl egy actival max. erősségűt) , vagy tartalmazhatnak olyan hatóanyagot, amelyet kerülnöm kell, és érdemes az alkalmazásuk előtt megvárni az esetleges vizsgálatokat vagy konzultálni a háziorvossal?

Dr. Plósz János válasza IBS témában

Gyomor-bélhurut után gyakran marad vissza bélflóra károsodás okozta irritabilis bél szindróma (a leírt tünetek ennek teljesen megfelelnek) . Gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás segíthet a panaszok megszüntetésében. Az aranyeresség kezelésére Venotec vagy Detralex tabletta használható kúraszerűen (3 hónapig) .

Kérdés: 2016. január 28., 11:02 ;Megválaszolva: 2016. január 28., 11:37
Kérdések és válaszok: Egyéb
Gyomor és bélpanaszok.
Tisztelt Doktor Úr! Emésztési zavaraim még tavaly kezdődtek. Akkor felkerestem a gasztróenreológust és Normix kúrát kaptam. Panaszaim: puffadás...
különös hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! 48 éves tanár vagyok. Olyan egy hónapja furcsa hasmenésem van. A reggeli első széklet rendszerint normális, állaga, színe...
Hasi panaszok
Tisztelt Doktor úr, Gyenge IBS-D szerű betegséggel kűzdök, ami reggeli 1 kemény és 1-2 lágyabb/hasmenéses székelést jelent. Laktóz érzékeny...
széklet probléma
Tisztelt Doktor úr! kb 1.5-2 éve kezdődtek panaszaim, ami a következő ben nyilvánul meg.gyomorgorgások étkezés után is nemcsak előtte .belek...
Hasi fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Néhány napja így ünnepek után azt tapasztaltam hogy alhasi fájdalmaim vannak puffad a hasam az étvágyam sem az igazi most....