Magas AFP és GGT érték

Tisztelt Doktor Úr! Unokahugomnál az ősszel vastagbél daganatot diagnosztizáltak májmetasztázissal. Teljesen tünet és panaszmentes volt. Megijedtem, és nézettem magamnál pár tumormarkert (CEA, AFP, CA125, CA15-3, és CA19-9.). Mindegyik marker rendben van, de az AFP emelkedett szintet mutat, 11, 1 lett. A ref.tart. 0, 00-6, 0. Viszont közben készült egy labor is, ott a GPT 47, (ref: 2-40), a GGT pedig 41 (ref: 5-32). Csináltattam enzimes béldagantszűrő tesztet, az negatív lett. Voltam UH-n, és CT-n is, ott mindent rendben találtak, kivéve a 2012-től jelen lévő 5mm-es epehólyagpolipot látták, ami az elmúlt időszak alatt nem mutatott semmilyen változást. Egy jó ideje a jobb bordaív alatt feszülő, nyomó érzésem van, nem sugárzik hátba. Jövő héten megcsinálják a colonoszkópiát is. Én most már állandó jelleggel remegek az idegtől, folyamatosan gyomoridegem van, nem tudom, mi állhat az emelkedett értékek és a kellemetlen felhasi nyomás mögött. Az epehólyag polipja produkálhat ilyen tüneteket? Emelheti a májfunkciós értéket, és az AFP-t? Megtörténhet, hogy van a májon vagy a hasnyálmirigyen elváltozás, és az UH, valamint a CT nem veszi észre? Nagyon félek a daganatos betegségektől! Abszolút egészségesen élek, ritkán sem fogyasztok alkoholt, nem dohányzom, napi 1 kávé, vegetáriánus vagyok, és minden egyebet mértékletesen fogyasztok. Testsúlyom rendben van, nem vagyok túlsúlyos. Mi a véleménye a Doktor Úrnak? Köszönöm szépen megtisztelő válaszát!

Dr. Plósz János válasza AFP témában

Az epehólyag-polyp nem okoz igazán laboreltérést. Az emelkedett GPT, GGT és AFP érték a máj érintettségére utal (szóba jöhet zsírmáj, gyógyszerhatás, toxin, vírusfertőzés), de nem gondolnék a háttérben rosszindulatú folyamatra. Szóval véleményem szerint nem kell izgulnia, a vastagbél-vizsgálat után érdemes hepatológussal konzultálni.

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Megválaszolva: 2016. január 19.

Kérdések és válaszok: Egyéb

16. heti AFP vizsgálat, 18. heti UH
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! 15 hetes terhes vagyok, és most lesz lassan esedékes a 16. heti AFP vizsgálat, ill. majd a 18. heti genetiai UH. Kérdésem az,...
AFP eredmény
Tisztelt Doktorúr! Szeretnék tanácsot kérni az Afp eredményemmel kapcsolatban, ami: Afp: 47.8IU/ml 1.82 MoM HCG: 47IU/ml 2.17 MoM uE3: 5.8nmol/I 0.63 MoM 41...
Véreredmény
Tisztelt Doktornő! 16 hetes kismama vagyok és az afp eredményem 0, 7MOM alatti értéket mutatott. Nagyon félek atól, hogy ez vallami rendellenességet jelent....
AFP vizsgálat
17 hetes kismama vagyok, és szeretném megkérdezni, hogy, mennyire megbízható az AFP eredménye? Nekem a következő a vizsgálati eredményem: AFP: 24.4 ng/ml,...
Mitől lehet magas az afp?
Az Afp vizsgálatom eredménye nagyon magas lett AFP: 123, 6NG/ML, a MOM1: 3, 43. Ez az eredmény jelentheti azt is hogy el kell vetetnem a babát? Vagy még az is...
Nyaki gerinc elváltozás okozhat...