Magas AFP és GGT érték

Tisztelt Doktor Úr! Unokahugomnál az ősszel vastagbél daganatot diagnosztizáltak májmetasztázissal. Teljesen tünet és panaszmentes volt. Megijedtem, és nézettem magamnál pár tumormarkert (CEA, AFP, CA125, CA15-3, és CA19-9.) . Mindegyik marker rendben van, de az AFP emelkedett szintet mutat, 11, 1 lett. A ref.tart. 0, 00-6, 0. Viszont közben készült egy labor is, ott a GPT 47, (ref: 2-40) , a GGT pedig 41 (ref: 5-32) . Csináltattam enzimes béldagantszűrő tesztet, az negatív lett. Voltam UH-n, és CT-n is, ott mindent rendben találtak, kivéve a 2012-től jelen lévő 5mm-es epehólyagpolipot látták, ami az elmúlt időszak alatt nem mutatott semmilyen változást. Egy jó ideje a jobb bordaív alatt feszülő, nyomó érzésem van, nem sugárzik hátba. Jövő héten megcsinálják a colonoszkópiát is. Én most már állandó jelleggel remegek az idegtől, folyamatosan gyomoridegem van, nem tudom, mi állhat az emelkedett értékek és a kellemetlen felhasi nyomás mögött. Az epehólyag polipja produkálhat ilyen tüneteket? Emelheti a májfunkciós értéket, és az AFP-t? Megtörténhet, hogy van a májon vagy a hasnyálmirigyen elváltozás, és az UH, valamint a CT nem veszi észre? Nagyon félek a daganatos betegségektől! Abszolút egészségesen élek, ritkán sem fogyasztok alkoholt, nem dohányzom, napi 1 kávé, vegetáriánus vagyok, és minden egyebet mértékletesen fogyasztok. Testsúlyom rendben van, nem vagyok túlsúlyos. Mi a véleménye a Doktor Úrnak? Köszönöm szépen megtisztelő válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza AFP témában

Az epehólyag-polyp nem okoz igazán laboreltérést. Az emelkedett GPT, GGT és AFP érték a máj érintettségére utal (szóba jöhet zsírmáj, gyógyszerhatás, toxin, vírusfertőzés) , de nem gondolnék a háttérben rosszindulatú folyamatra. Szóval véleményem szerint nem kell izgulnia, a vastagbél-vizsgálat után érdemes hepatológussal konzultálni.

Kérdés: 2016. január 19., 20:24 ;Megválaszolva: 2016. január 19., 20:39
Kérdések és válaszok: Egyéb
Gyógyszer tárolása
Mellkasi fájdalom
Szédülés, hányinger...
Leszázalékolás
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Leszázalékolással kapcsolatban, azon belül is a jogosítvány esetleges elvételéről szeretnék kérdezni. 2020-ban...
Lábtőcsont-törés
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 4 hete megbicsaklott a bokám, melyre ráestem és sajnos a sürgősségi ellátás során kiderült, hogy lábtőcsont...