Mit jelent a magas Ca125 érték, ha a He4 jó?

Három centis csokiciszta miatt csináltattam egy vérképet, aminek ez lett az eredménye: HE4: 51, 8 Ca125: 65. Az internetes infók alapján úgy látom, hogy az első érték jó, viszont a második kétszer annyi, mint a normál érték, ami eléggé megrémiszt. Ez mit jelent? (a többi eredményem is normál értéken belül van.)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

A CA-125 érték kóros értéket jelez.Ennek okát szükséges további vizsgálattal megállapítani. A hastükrőzés /laparoscopia és mindkét petefészekből szövettani vizsgálat az tanácsos, ez alkalommal a has egyéb esetleges viszonyainak a tisztázása is lehetséges. A vérből meghatározható tumormarkerek segítenek a jó és rosszindulatú kórképek elkülönítésében. Magas tumormarker érték esetén a rosszindulatú betegség valószínűsége magasabb, de akkor sem 100%. Találkoztunk már extrém magas, 400 feletti CA125 lértéket is jóindulatú nőgyógyászati kórképnél, például endometriózisnál. Azonban a magas tumormarker szint óvatosságra int. Ha a képalkotó berendezéssel (nőgyógyászati ultrahanggal, CT-vel vagy MR-rel) látott kép is eleve gyanús, akkor a műtét szinte elkerülhetetlen. A tumormarkerek alkalmasak még igazolt daganatos betegek kezelése során a betegség állapotának meghatározásához. Folyamatosan emelkedő tumormarker szint rosszabbodást, azaz a daganatos betegség előrehaladtát jelzi. Változatlan vagy csökkenő tumormarker szint a betegség gyógyulását és az eredményes kezelést jelezheti. CA 125 - tumormarker 35 feletti érték gyanús, de nem feltétlenül jelent biztosan daganatot, hiszen jóindulatú betegségben, például endometriózisban is találkozhatunk igen magas értékekkel. HE-4 tumormarker Újdonság! Még nagyobb valószínűséggel segíthet a petefészekrák kizárásában! Olyan esetekben is hasznos, ahol a CA125 emelkedett, de ennek hátterében jóindulatú betegséget (például endometriózist) sejtünk. A HE-4 vizsgálatot CA-125-tel együtt végezzük, mert az eredmény így a legpontosabb. A vérvételnél jelezni kell, hogy a páciens rendszeresn menstuál-e, pre- vagy postmenopausában van. Ez alapján a daganat rosszindulatúságának az esélyét is ki lehet számolni. Ezt hívják malignitási rizikónak is (ROMA index) . A vizsgálat korai stádiumban szűrésre is alkalmas, segít a differenciáldiagnosztikában és alkalmas a terápia sikerességének követésére is. Ez a speciális vizsgálat sajnos nem ingyenes, de igen hasznos a további kezelés szempontjából.

Kérdés: 2015. november 20., 20:42; Megválaszolva: 2015. november 22., 18:19
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
A ciklus és a lencse