Irritábilis Bél Szindróma?

Tisztelt Doktor Úr! A problémám tavaly decemberben kezdődött, egy elhúzódó híg, vizes hasmenéssel, puffadással, hasi fájdalmakkal, hangos bélműködéssel fordultam orvoshoz. Végeztek rajtam labort és széklet vizsgálatokat (baktérium, vírus és vér) , ezek mind negatívak lettek, csakúgy, mint a hasi ultrahang. A vizsgálati időpontok között néha hetes, hónapos hézagok voltak, a panaszok pedig hol enyhültek, hol erősödtek, gyakran erős gyomorégés is társult hozzájuk. Mivel időpontot gasztroenterológus szakorvosi rendelésre csak júliusra (! ) kaptam, ezért a szakorvosi vizsgálat nyárig váratott magára. A doktor úr a has megtapintása és a panaszok alapján megállapította, hogy a tüneteim IBS-re vagy lisztérzékenységre utalnak. Nem volt semmilyen egyéb vizsgálat, mivel amikor a doktor úrnak elmeséltem, hogy 2013-ban kezeltek aranyeres tünetekkel, és akkor a végbelemet megvizsgálták képalkotó eljárással, ő azt mondta, neki ez elegendő. A lisztérzékenységet a vérvizsgálat kizárta, maradtunk tehát az IBS-nél. Amikor a vizsgálat eredményéről tájékoztattam a háziorvosomat, ő széttárta a karjait, és azt mondta: "próbáljon meg az Interneten utána nézni különböző gyógyszereknek és lehetőségeknek, és kísérletezze ki magán, melyik használ Önnek." Ennyiben maradtunk, azóta 48-72 óránként szedek 1 vagy 2 Imodium tablettát. A napokban azonban erős gyomorégést tapasztaltam, ma reggel pedig a székletem szinte teljesen megemésztetlen, még zöld növényi részeket és apró, szinte már fekete szinű pettyeket tartalmazott, a WC papíron pedig élénkpiros foltot találtam. Azonnal bejelentkeztem egy gasztroenterológiai magánrendelésre (nem gondolom, hogy megengedhetek magamnak egy újabb, fél éves várakozást) , remélve, hogy egy alapos kivizsgálás meg tud nyugtatni. Addig is azonban szeretnék kikérni az Ön véleményét is, mert egyszerűen rettegek a bizonytalanságtól: mit jelenthetnek a tünetek? Ez még beleférne az IBS-be? Milyen vizsgálatokra számíthatok? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza IBS témában

A vérzés nem fér bele az IBS-be, de azt magyarázhatja az aranyeresség. A többi panasz viszont tényleg megfelelhet irritabilitásnak. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres, intenzív testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, pre- és probiotikumok kúraszerű használata (Progastro 825, Bonolact legalább 1 hónapig+ Enterol) , Duspatalin tabl. 2x1 dózisban) . A vérzés miatt mindenképp érdemes vastagbélvizsgálatot végeztetni.

Kérdés: 2015. november 18., 09:50; Megválaszolva: 2015. november 18., 10:13
Kérdések és válaszok: Egyéb
Gyomor és bélpanaszok.
Tisztelt Doktor Úr! Emésztési zavaraim még tavaly kezdődtek. Akkor felkerestem a gasztróenreológust és Normix kúrát kaptam. Panaszaim: puffadás...
különös hasmenés
Tisztelt Doktor Úr! 48 éves tanár vagyok. Olyan egy hónapja furcsa hasmenésem van. A reggeli első széklet rendszerint normális, állaga, színe...
Hasi panaszok
Tisztelt Doktor úr, Gyenge IBS-D szerű betegséggel kűzdök, ami reggeli 1 kemény és 1-2 lágyabb/hasmenéses székelést jelent. Laktóz érzékeny...
széklet probléma
Tisztelt Doktor úr! kb 1.5-2 éve kezdődtek panaszaim, ami a következő ben nyilvánul meg.gyomorgorgások étkezés után is nemcsak előtte .belek...
Hasi fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Néhány napja így ünnepek után azt tapasztaltam hogy alhasi fájdalmaim vannak puffad a hasam az étvágyam sem az igazi most....