Condyloma okozhatja-e ciszta kialakulását bőr alatt?

Tisztelt Doktor Úr! Condyloma jelenlétét állapították meg a szervezetemben, mely a hüvelybemenettől egy ujjnyi távolságra 1, 5 négyzetcentiméteren szemölcsöket okozott. Körülbelül 6 éve ugyanezen a területen a bőr alatt egy 2cm * 1, 5 cm nagyságú folyadékkal teli cisztát talaláltak. Az ultrahangon azt mondták ezzel nem kell foglalkozni. A daganat azóta is ott van, mérete minimálisan nőtt. Összefügghet a két dolog? A cisztát a szervezetben lévő vírus okozhatta? Van ok aggodalomra? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Lívia

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

A Condyloma acuminatum a HPV (human papilloma vírus) fertőzés megjelenési formája. Többféle magyar elnevezése is ismert, pl. hegyes függöly, kakastaréj, cimbalomszög. A HP vírusnak ma már számtalan altípusa ismert, ezek nagy része az ún. alacsony kockázatú csoportba sorolható (ezek okozzák a condylomát) . Kisebb hányaduk ún. magas kockázatú, vagyis az általuk létrehozott elváltozások nagyobb valószínűséggel alakulnak át rosszindulatúvá. HPV okozta nemi fertőzések A HPV-nek több mint 130 típusa ismert és ezek közel egyharmada nemi úton terjed. Leggyakrabban szexuális úton adódik át. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző. HPV (human papilloma vírus) okozta nemi fertőzések>> A HPV fertőzés a nemi úton terjedő betegségek (STD) közé tartozik, előfordulása igen gyakori, főleg a fiatalabb korosztályban. Terjedésében a legfontosabb szerepe a szexuális szabadosságnak van. Fontos tudni, hogy a HPV fertőzés ellen az óvszer sem véd teljes biztonsággal, illetve hogy a bőrfelületek egymáshoz érintése is elegendő lehet a fertőződéshez. A vírust a szervezet sok esetben legyőzi, így az nem okoz semmilyen elváltozást.

A cisztát azt nem a vírus okozza.Ha panaszt okoz akkor annak eltávolítása szóba jön, ez műtéti úton lehetséges.

Kérdés: 2015. szeptember 22., 20:03; Megválaszolva: 2015. szeptember 22., 20:56
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
A ciklus és a lencse