Endometrium vastagsága

Tisztelt Doktor Úr! 49 éves vagyok, 6 éve szűnt meg a mensesem. Majd Livial tablettát szedtem 4 évig. Minden évben járok szűrővizsgálatokra (cytológia, mammográfia) , az eredmények mindig negatívak voltak. A nőgyógyászom tavaly júniusban azt tanácsolta, hogy próbáljam napi fél tablettára csökkenteni a Livialt. Így 2015. februárjáig 6 hónapon keresztül csak felet szedtem naponta, majd 2015. februártól teljesen elhagytam, gondoltam, megpróbálom hormon nélkül. 2015. júliusában mentem kontrollra, még a cytológia eredménye nincs meg. Volt hüvelyi és hasi UH is a vizsgálatban. Kolp: ép. hám, kp. ut. mko. szab., mko. ov. norm. mszerkezetű, szabad hasűri folyadék nincs.Egy dolog nem hagy nyugodni, míg tavaly az endometrium vastagsága 2 mm volt (még Liviallal) , most 9 mm-t mértek, kissé szabálytalan szélű (Livial nélkül) . 3 hónap múlva kontrollra visszahívott a doktornő. (Tavaly még egy doktor úr rendelt a magánrendelőben, az idén egy doktornő.) Nagyon aggódom, már mindent kiolvastam a neten (még angolul is) , a lehető legrosszabb variációt (méhrák) is. Mi a tanácsa? Nem sok 3 hónapot várni a kontrollal? Mi okozhatja az endometrium megvastagodását, amikor már nem szedek hormont? Köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

Kedves Kérdező! A 3 hónap múlva javasolt kontroll vizsgálat az megfelelő.

Az endometrium vastagság 4-10 mm között nem igényel azonnali mintavételt, tény azonban követése 5 mm felett tanácsos. A "szabálytalan szél" az esetleges méh polypus lehetőségét veti fel. Az endometrium növekedésében az ösztrogén hormonnak van szerepe. A gyógyszer elhagyása után a szervezet saját hormonjának termelődése okozza a méhnyálkahártya megvastagodását.

Kérdés: 2015. július 14., 14:19; Megválaszolva: 2015. július 14., 21:52
Kérdések és válaszok: Egyéb
Zsibbad mindkét lábam, mi lehet az...
Tüdő Ct Eredmény
Vèrkèpem elemzese
PostCovid véreredmény eltérés
Gyomorpanaszok