Gyomor-és nyombél gyulladás és a Blemaren N

Tisztelt Doktor Úr! Egy eléggé összetett kérdést szeretnék feltenni, remélem, tud benne segíteni. 18 éves korom óta szenvedek vesekőtől, amit már kétszer ESWL-el is kezelték. Az urológus orvosom a Blemaren N pezsgőtablettát javasolt (a vizelet lúgosításhoz) a kőmegelőzésre és az apró fragmentumok feloldására (kőtípus: húgysavkő) . Ezt a gyógyszert kúraszerűen használtam a korábbi években. Sajnos kb. két éve gyomorpanaszok miatt rászántam magam a gyomortükrözésre, s Refluxot (GERD) állapítottak meg. Gyomor és nyombél gyulladásom is van (duodenum gyulladt) . A H.pylori baktérium tenyészet negatív volt. Controloc 40 mg tablettát használok a refluxra, s egy hónapig Cerucant is szedtem. A Cerucant abbahagytam, nem merem használni folyamatosan. Stresszes típusú ember vagyok már diák korom óta. Talán ez is közrejátszhatott a reflux kialakulásához. A kérdésem az, hogy okozhat-e a Blemaren N gyógyszer hatóanyagai gyomor-és nyombélfekélyt reflux, gyomor-és nyombél gyulladás esetén? Sajnos kiújult újra a vesekövem, s az urológus orvosom csak a Blemaren N tudja javasolni. A gyógyszer savtúltengést okoz, még akkor is, ha evés után használom. A gyógyszer betegtájékoztatójára csak gyomorpanaszok vannak feltüntetve mellékhatásként, de arra nem térnek ki, hogy okozhat-e fekélyt a gyulladt gyomorban vagy nyombélben. A gyógyszer hatóanyaga: citromsav, nátrium-citrát, kálium-hidrogén-karbonát. Esetleg tudna javasolni más olyan készítményt, amivel védeni lehetne a gyomrot, nyombélt a Blemaren N hatásaitól? Köszönöm előre is a segítségét! Üdvözlettel: János

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Blemaren N témában

A túlzott mértékű savtermelés illetve a gyomornyálkahártya védekező mechanizmusainak sérülése vezethet fekély kialakulásához. Az Ön által említett szer, Blemaren N nem kellene, hogy fokozza az ilyen jellegű tüneteket (a gyenge savak bevitele reflexesen csökkenti a saját savtermelést) . Javaslom, egyen gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, használhat bevonószereket panaszvezérelten (Gaviscon, Venter, Ulcogant) , azonban ezeket időben elkülönülve kellene szedni a Blemaren-nel.

Kérdés: 2015. július 10., 20:31; Megválaszolva: 2015. július 11., 11:07
Kérdések és válaszok: Egyéb
Hipertónia, Magas koleszterin...
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! A gyógyulási esélyekkel és félelmeimmel kapcsolatosan szeretném feltenni kérdésemet, amely arra irányulna, hogy 28...
Kurkumin étrend kiegészítő...
Koleszterin csökkentés aktív...
Koleszterin szint, jó és rossz...
Nappali és éjszakai izzadás