IBD gyanú? IBS? Fertőzés?

Tisztelt Doktor Úr! Pár hónapja a székelésem megváltozott. (világosabb szín, illetve nyákos, hangos bélmozgás, puffadás, nagyon ritkán zöldes színű, de napi 2-nél nem több) . Több hónapig IBS-sel kezeltek, bizonyos szinten jobb közérzetem lett, panaszaim volt hogy javultak. CT, hasi ultrahang, vérvétel (lisztérzékenység, ételallergia negatív, széklettenyésztés nem talált semmi eltérést, minden értékem normális volt. Március körül begörcsölt a hasam (mindkét bordaívemnél) , illetve hasmenéses panaszaim lettek. Vérvétel emelkedett CRP értéket jelzett. A székletemen 2*3or vért láttam, amit azóta sem. Rektoszkópia egy 10 cm-es gyulladást mutatott, utána a nyálkahártyám ép volt. Erre Salofalk 500 mg használtam. A szövettani eredmény a következő volt: A crypták kissé csökkent számúak, szűk lumenűek, egyenes lefutásúak, helyenként minimálisan kanyargósak. A hám monomorph, a felszíni hám is ép, néhol a szokottnál alacsonyabb. A stroma, döntően a tunica propria felső felében, mérsékelt plasmasejtes, lymphocytáséshelyenként enyhe neutorphil granulocytás beszűrődést mutat. Granulocyták elsősorban intraepithelialisan láthatóak, egy-egy kicsiny crypta abscessus is megfigyelhető. Granulátumképződés nincs jelen. Diagnózis: Mérsékelt, chronicus, enyhe aktivitást mutató proctitis. A szöveti kép megítélése nem egyértelmű. Elsősorban infectiosus eredet valószínűsíthető, azonban nem zárható ki enyhe aktivitású IBD lehetősége sem. Utóbbi esetben Crohn betegség gyanúja mérhető fel. A lelet után Entocort (1*2) és Salazopyrint (3*2) írtak fel. 2 Hétig szedtem a gyógyszereket folyamatosan, kúppal együtt, de az állapotom folyamatosan romlott. Felszívódási problémáim lettek, bizonyos élelmiszereknél. Csináltattam egy másik orvosnál colonoscopiát, ahol a vékonybél utolsó 30 cm-ig felmentek. Eredmény: végig teljesen ép a nyálkahártyám. Gyulladás sehol nem látható. Az orvos tanácsára csökkentettem a két használt gyógyszert Entocort (1*1) , Salazopyrin (2*2) . Az elhagyását javasolta. Tükrözés óta a székletem javulást mutat, néha lazább, hasmenésem a vizsgálat óta sincs. A bélmozgásom időnként előjön, viszont a székletemnél azóta is nyákot látok. (Általában a wc papíron, annyi nem jön mint a régen) . Néha érzek minimális fájdalmat a bordáim alatt, de nem tudnám azt mondani, hogy fix pontokon fáj a hasam. Mondhatni mindig máshol. Egyszerűen nem tudom, hogy mit tegyek. Hagyjam el teljesen a gyógyszereket vagy további vizsgálatoknak vessem magam alá, mert azóta sem érzem, hogy gyógyult lennék illetve nem tudom, hogy a gyógyszerek okozzák e a javulásomat, amik a tükrözésig mondhatni nem használtak. Létezhet, hogy 2 hét alatt teljesen helyrehozták a nyálkahártyámat IBD esetén? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza IBS témában

Az IBD nem gyógyul meg 2 hét alatt, illetve a szövettani kép sem jellemző IBD-re, sokkal inkább egy irritabilis bél szindróma, melyre egy fertőzéses gyomor-bélhurut rakódott rá. Szóval az IBD-re adott gyógyszerek használatát nem javaslom, ellenben pre- és probiotikum legalább 1 hónapos használatát igen. Emellett érdemes gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezéseket tartani és rendszeresen, intenzíven mozogni.

Kérdés: 2015. május 21., 10:52; Megválaszolva: 2015. május 21., 16:31
Kérdések és válaszok: Egyéb
Post covid nehézlégzés
Laboratóriumi eredmény
Lenyeltem!
Izomrángás