• Terhesség-anti-c

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő 13 hetes terhes vagyok 2. gyermekemmel. Az első terhességemnél minden leletem jó volt. Most a vércsoport meghatározásnál az ellenanyag szűrés pozitiv lett. A következő leletet kaptam: AB Rh+ Ellenanyagszűrés: pozitiv Direkt Coombs: negatív Egyéb vörösvérsejt antigének: C+E-c-e+K- Vörösvérsejt ellenes antitestek: anti-c Azonosított antitestek titere: anti-c titer 1:2 Transzfúziós javaslat: csak E, c és K antigénre negatív választott vörösvérsejt konc. transzfundálható. Mennyire aggódjak a babám miatt? Káros lehet ez Rá nézve? Mire kell figyelnem? Miért nem jött ez elő az első terhességnél? Köszönettel

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a terhességi szerológia témában

        Kedves Kérdező! Leletéből az látható, hogy Önnek nincs c antigénje (c- jelzésből derül ki), ezért amennyiben korábban nem kapott vért, az a valószínű, hogy előző terhessége során a magzatnak volt, amit édesapjától örökölt. Jelen terhességben a magzat akkor veszélyeztetett, ha szintén rendelkezik c antigénnel. Ebben az esetben tudnak az antitestek a magzat vörösvérsejtjeihez kötődni, azokat károsítani, ezúton magzati vérszegénységet létrehozni. Ezért a terhesség során a magzat állapotát szorosan ellenőrizni kell. Az apa és a testvér vércsoportjának (Rh genotipusának) meghatározásából kideríthető a jelenlegi magzat Rh tulajdonsága és veszélyeztetettségének mértéke is. Üdv: dr. Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2015. március 25., 15:15; Megválaszolva: 2015. március 28., 20:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: