Hirtelen éjszakai halál?

Kedves Doktúr Úr/Doktornő! Olvastam a hirtelen éjszakai halálról, melyet elvileg a szív hirtelen leállása okoz.Több helyen is említették, hogy ennél a jelenségnél rizikótényezőt jelenthetnek az alvászavarok vagy a szívbetegségek. Mivel nekem billentyűhibám van (mitralis prolapsus) , mely miatt rendszeresen részt veszek kardiológiai vizsgálaton, páromnál pedig gyakran fordul elő alvási paralízis, emellett asztmás is, ezért eléggé megijedtem. Valóban van okom félni ezek miatt, jelenthetnek ezek a problémák rizikótényezőt?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza hirtelen halál témában

Kedves Kérdező!

Az alvási paralízis és a hirtelen szívhalál közötti összefüggésről nincs tudomásom. A mitralis prolapsus legtöbbször jóindulatú elváltozás, ritkán okozhat további komplikációkat, például ritmuszavart is. Indokolt esetben gyógyszeres kezelést is szoktak ajánlani. A hirtelen szívhalál hátterében ritkán, inkább sportolóknál a mitralis billentyű prolapsusa is állhat. A mitralis billentyű prolapsusa az esetek túlnyomó részében nem okoz tüneteket, nem igényel kezelést és nem befolyásolja az életvitelt. Amennyiben panasza jelentkezne, akkor kardiológiai vizsgálata szükséges. Aggodalomra nincsen oka.

Kérdés: 2015. január 31., 02:43; Megválaszolva: 2015. február 06., 16:49
Kérdések és válaszok: Egyéb
Irányított hashajtás, gyógyszer...
Kaphatok covid vakcinát? és melyik...
Folyamatos Szédülés
Várható-e javulás...
Pfizer covid vakcina