Az epeholyag eltávolítása után!

Tisztelt dr.-úr A kedves feleségemnek El távolították 10 éve az epehólyagját mert puffadás panasszal, vizsgáltak és az ultrahangon fedezték fel hogy epeköveim vannak 2db. picik 2-3 mm. azt tanácsolta az orvos hogy nehogy problémát okozzon ezt manapság endoszkópos módszerrel 3 lyukon keresztül eltávolították az epehólyagom! Na azóta sem sokkal jobb a helyzet mert ugyan úgy puffadok és meg visel egy egy nehezebb pl. pörkölt elfogyasztása! Kérdezném hogyan látja el a Máj a feladatát az emésztésben ha a megtermelt epét az epehólyag hiányában a szervezet nem tudja tárolni hogyan működik így az emésztési funkció! A hólyag az gyárilag az emberi testhez tartozik, van szerepe, de akkor miért veszik ki? Hogyan megy tovább az élet működése? Előre is köszönöm Tisztelt dr.-úr!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza Postcholecystectomiás szindróma témában

Az epehólyag funkciója a termelődő epe átmeneti tárolása. Ha már kövek képződtek az epehólyagban, az azt jelzi, hogy az epehólyag ürülése jelentősen károsodott, funkcióját nem látja el, sőt a kövek súlyos szövődményhez vezethetnek, így a műtét teljesen indokolt volt. Az, hogy a panaszok nem változtak, első sorban arra utalhat, hogy nem az epekövesség illetve az epehólyag betegsége okozza őket. Felmerül a hasnyálmirigy elégtelen emésztőenzim-termelése, valamint a bélflóra nem megfelelő volta is. Javaslom, egyen gyakran, egyszerre keveset, nyugodtan, lassan, a nehezebb ételekhez használjon emésztőenzim-kivonatot (Kreon, Pangrol) , illetve legalább 1 hónapig pre- és probiotikumot. Az epehólyag-eltávolítás után a betegek jelentős része panaszmentesen, jól él és táplálkozik az epehólyag tároló funkciója nélkül is.

Kérdés: 2015. január 18., 09:40; Megválaszolva: 2015. január 18., 10:07
Kérdések és válaszok: Egyéb
Kaphatok covid vakcinát? és melyik...
Folyamatos Szédülés
Várható-e javulás...
Pfizer covid vakcina
Folyamatos Szédülés