Hasfájás, emésztési problémák, puffadás.....

Tisztelt Doktor Úr! Sajnos mindig gátlásos voltam a székletürítés és a távozó szelek tekintetében, ez azonban egyéni nehézségeken és kínosabb szituációkon kívül eddig semmilyen problémát nem okozott. Nem tudom, ezt hogyan tudnám leküzdeni, megszoktam, ez van sajnos. Az elmúlt időben (1-2 hónap) azonban azt vettem észre magamon, hogy a "szokott" gátlások mellett egyéb székelési és emésztési problémáim is jelentkeztek. Ezeket a tüneteket nem tudom hova tenni. Gyakran kevés mennyiségű a székletem dacára az elfogyasztott élelmiszer mennyiségnek, máskor számomra ismeretlen okból hasmenés vagy hígabb széklet jelentkezik. Ez utóbbi azért is nagyon zavaró, mert fogamzásgátló tablettát szedek, és mindig izgulok hogy rendesen fel tudjon szívódni a gyógyszer/hatóanyag. Emellett hangos bélmozgásaim vannak, feszülő puffadás jelentkezik többször, illetve hasi fájdalom. Azt nem sikerült egyelőre kiköveteztetnem hogy mely élelmiszerek fogyasztása lehet a kiváltó ok, így nem tudok már mire gondolni. Sokat sportolok, és az ugrálás, cardio edzések során is bélmozgások indulnak, melyek kellemetlen szituációkba sodornak. Ugyanez a helyzet egy intenzívebb szexuális együttlét után, elkezdenek "mocorogni" a hasamban a szervek, nagyon hangosan, felpuffadok, és sokszor nem követi széklet, hanem a szelek távozása után alábbhagy a fájdalom, és reggelre általában sikerül székletet produkálnom. A gátlások miatt azonban ez nem egyszerű. Napi 2-3 liter vizet iszok, sok gyümölcsöt eszek, zöldséget is, teljes kiőrlésű gabonát, húst és meleg ételt is eleget. Nem vetem meg a szénhidrátokat sem, de emellett mozgok, és elég rostot is fogyasztok. Mégis jelentkezett ez a probléma, és nem tudom mi lehet a kiváltó ok, illetve mi lenne a megoldás számomra, mert nagyon kellemetlen pillanatokat okoz nap, mint nap, nem beszélve a székelési nehézségekről, a stresszről a hasmenés miatt, és az életminőségem romlásáról. Mit tudna nekem javasolni? Válaszát és rám fordított idejét előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza IBS témában

Panaszai irritábilis bélbetegségnek felelhetnek meg.

Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, rendszeres, intenzív testmozgás, a stressz megfelelő feldolgozása, pre- és probiotikumok kúraszerű, legalább 1 hónapos használata. Gyógyszeresen a Duspatalin tabl. szedése próbálható meg 2x1 dózisban.

Kérdés: 2014. december 13., 19:15; Megválaszolva: 2014. december 13., 23:03
Kérdések és válaszok: Egyéb
Irányított hashajtás, gyógyszer...
Kaphatok covid vakcinát? és melyik...
Folyamatos Szédülés
Várható-e javulás...
Pfizer covid vakcina