Aspecifikus belgyulladas

Kedves Dr Ur 33 eves ferfi vagyok Panaszaim ezelott 2 honappal kezdodtek, egy reggel nagyobb, mennyisegu nyalkat eszleltem a szekletemben (azelott valo nap etteremben etkeztem) Ezt kovetoen minden etkezes utan szornyen hangosan korogtak a beleim, reggelente a szekletem hig es nyalkas volt, a jobb alhasi reszen locsogo hangok. Orvoshoz fordultam (nem magyarorszagon elek), mindenfele laboratoriumi analizist elvegeztek, szeklettenyesztes, minden negativ lett, a belgyogyaszom normixot es probiotikumot irt fel, mivel a tunetek elott 1.5-2 honappal Dalacint szedtem fogaszati problemakra. Tuneteim nem javultak, igy hat a, debreceni Kenezy korhazban kotottem ki. Itt a kovetkezo vizsgalatokban reszesultem: Laboratoriumi vizsgalatok az osszes negativ, Hasi UH negativ, Has es medence CT vizsgalat nativ es iv kontrasztanyaggal-gyulladasos belbetegsegre utalo elteres nem lathato, ezt kovetoen Gastroscopia es Colonoscopia, amit on vegzett el, itt is mindent rendben talalt, viszont a biopszia eredmenyeim aggasztanak, onnel nem volt lehetosegem beszelni, mivel rogton el is hagytam az orszagot. A biopszia eredmenyeim a kovetkezoek: Terminalis ileum biopsia: 2db 3mm barnasszurke szovetminta elvegzett festesek HE 1db, Megtartott boholy es crypta strukturaval jellemezheto vekonybel tipusu nyalkahartya reszletek, melyekben a lamina propria teruleten idult lobos gyulladasos beszurodes mellett hyperplasias Peyer-plakkoknak megfelelo, fejlett lymphoid szovet lathato. Dg: Ileitis chronica aspecifica. Rectum biopsia: Vastagbel tipusu nyalkahartya reszletek, melyekben a lamina propria teruleten enyhe kozepesen intenziv idult lobos gyulladasos beszurodes lathato nehany tuszoszeru lymphocita csoportal. a mirigy architectura szabalyos. A felszini ham megtartott. A basalmembran kozepesen vastag. Dg: Colitis chronica aspecifica. Az lenne a kerdesem, hogy ezek utan kizarhato a crohn betegseg es, hogy meg lehet gyogyulni teljesen? Neha fajdalmat erzek a jobb alhasi reszen. Koszonom valaszat

Dr. Plósz János válasza Postantibiotikus hasmenés témában

Igen, emlékszem az Ön esetére és örültem, amikor beszámolt a megelőző dalacin kezelésről, mert így a gyulladásos bélbetegség sokkal kevésbé valószínű. A Crohn betegséget 100%ig kizárni nem igazán lehet, de az nyugodtan kimondható, hogy sem a tükrözés során látott kép, sem a szövettani lelet nem utal specifikus gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) jelenlétére. A szövettani lelet normális viszonyokat mutat, ezeknek a gyulladásos sejteknek itt a helyük a bélfalban, ezek biztosítják a szervezet védelmét a bélben lévő kórokozóktól. Javaslom, használjon pre- és probiotikumot (legalább 1 hónapig, akár különböző típusúakat), egyen gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, mozogjon rendszeresen, intenzíven és a panaszoknak meg kell szűnniük.

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Megválaszolva: 2014. december 04.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Hasmenés, alhasi fájdalom negatív...
Tisztelt Doktor Úr! 22 éves fiú vagyok. Az utóbbi 3 hónap során előjött nálam egy urológiai probléma, feltehetőleg gyulladás, emiatt alhasi fájdalom is. A...
Augmentin után Normix?
Tisztelt Főorvos Úr! Gyulladás miatt az elmúlt 1,5 hónapban Azi-Sandoz és Augmentin terápiában részesültem. Az Augmentint múlt héten hagytam abba. Már a kúra...
Lehet daganat
ÜDVÖZLÖM DOKTOR ÚR Kérdésem a következő, a fogorvosi kezelés követően kaptam Cefzil 500 mg 5 nap utána azonnal Azi Sandoz 500 mg 3 nap utána hasmenés 3-4 szer...
Hasmenés antibiotikum
Tisztelt Doktornő! 2020. március 1-én hugyúti fertőzésre Nolicin 400 mg tablettát szedtem 10 napig, már az antibiotikum kúra alatt is jelentkezett hasmenés...
Gyomor problémák antibiotikum miatt
Tisztelt Doktor úr! Három hónappal ezelőtt náthás tüneteim csökkentésére bevettem 2 db 250mg-os azithromycin tartalmú antibiotikumot az orvos tanácsára....
Híg széklet
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2 hete kezdtem el szedni torokfájásra Zinnatot. A torokfájásom elmúlt, de a 3. nap után elkezdett a hasam menni. Szedtem...