• Biztosan köszvény?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Pár napja, talán egy hete kb. elkezdett fájni a lábfejem. Meg nem rántottam, ebben biztos voltam. A fájdalom után jött a lábfej dagadása is. Szép fényes a bal lábfejem, fényes és piros a bőr. Tegnap (azaz október 28-án) elmentem a háziorvosomhoz, aki ránézésre azt mondta, hogy köszvény. Kaptam kétféle gyógyszert (Milurit 100 mg, Apranax 550 mg), valamint Diclac 50 mg/g gél külső használatát javasolta az orvost. Ezen kívül természetesen kaptam tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy milyen élelmiszereket kerüljek el a gyógyulás érdekében. Jó beteg lévén ki is váltottam, megvettem a gyógyszereket és a gélt is, elkezdtem szedését (kenését). Aztán megnéztem a szeptember 13-i labor eredményeimet (évek óta asztmás vagyok és pont akkor estem át egy nagy laborvizsgálaton), ami szerint a húgysav 332 (a referencia 178-345), vagyis referenciaértéken belül van. Nem tudom, hogy a másfél hónappal ezelőtti eredmény ma mennyire állja még meg a helyét, de jelenleg nem küldött az orvos laborba annak érdekében, hogy a húgysav jelenlegi értékét megnézzük. Biztos, hogy ez köszvény?! Való igaz a lábfejem duzzadt, fényes és pirosas a bőr, feszül és fáj, már nem tudok minden cipőmet felvenni a dagadás miatt. Ha nem köszvény, akkor mi lehet még és hová forduljak? Nagyon kérem, hogy minél előbb szíveskedjenek részemre válaszolni, mert nagyon félek, hogy nehogy valami más legyen és esetleg az idő múlása miatt még nagyobb baj lesz.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a lábdagadás témában

        Kedves Kérdező! Látatlanban nehéz egy elváltozásról véleményt mondani. A leírtak alapján az elváltozás lehet éppen köszvény, de orbáncnak is megfelelhet. Az egy hónappal ezelőtti húgysavszint eredményének nincs jelentősége. Amennyiben a lábduzzanata változatlan, keresse fel háziorvosát és kérjen laboratóriumi vizsgálatra beutalót, mely a húgysav szint meghatározásán kívül AST, CRP, vörösvérsejtsüllyedés, vérkép meghatározására is irányuljon. Ha orbánc gyanúja felmerül, annak kezelése antibiotikumokkal történik.


        Dr. Szanyi Andrea

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2013. október 29., 20:07; Megválaszolva: 2013. november 03., 21:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Párommal gyermeket szeretnénk, eddig 2 sikertelen próbálkozáson vagyunk túl. Párom 36 éves én 32. Nem szedünk semmilyen gyógyszert és nincs semmilyen betegségünk. Mielőtt belekezdtünk a babatervezésbe voltam...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A tüdő vitaminja
        A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció