• Lábdagadás - miért?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! A következő probléma miatt kérném a tanácsát. 37 éves, kimondottan vékony testalkatú, nem dohányzó, egészségesen élő nő vagyok. Kb. 5 éve vettem észre először egy forró nyári napon, hogy mindkét lábfejem és a bokáim be vannak dagadva. Semmi fájdalom, mégcsak nem is feszül, nem is ad semmi különösebb érzést, és elszíneződés vagy ilyesmi sincs… csak duzzzadtak voltak a lábfejeim, különösen a boka alatti terület, és főleg a bal lábon, de igazából mind a kettőn. Reggelre mindig jobb lett kicsit, de amint ráálltam, már folytatta újra a dagadást, és végül csak akkor múlt el teljesen ez, amikor jött egy hidegfront és lehűlt a levegő. Amint ősszel vége lett a melegnek, teljesen lelappadt és télen, tavasszal ez a probléma nem jelentkezett. Sajnos azóta kiderült, hogy a lábdabadás minden nyáron visszatér, mert évek óta, amint jönnek az első forró kánikulai napok, bedagad a lábam. Az a furcsa, hogy már tavasszal kezdi a melegfrontoknál, de amint jön egy lehűlés, látványosan lelappad. Voltam mindenféle vizsgálaton: mindenem negatív, semmit se találtak. Az EGK-m teljesen jó, a vérnyomásom inkább kissé alacsony, mint mindig, a vérkép, vizelet teljesen rendben. Így a háziorvosom nem tudott mit kezdeni a problémával, és én sem értem, miért dagad a lábam ilyen relatíve "fiatalon", ráadásul úgy, hogy nemhogy nem vagyok kövér, de világéletemben inkább sovány voltam és most is az vagyok (167 cm-hez 48 kiló.) Ortopéd orvosnál is voltam, ő se talált semmi elváltozást (hiszem, mint írtam, semmilyen más tünettel nem jár ez, nem fáj, nem feszül.) Nagyon el vagyok keseredve emiatt az esztétikailag zavaró probléma miatt, úgyhogy már előre rettegek a nyártól. Kérem, segítsen, mit szedjek, milyen gyógyszerrel lehet ezt eltüntetni, hogy ne csinálja többé, és mi lehet az oka? Segítségét előre is köszönöm, tisztelettel: B. Boglárka

        Dr. Szanyi Andrea válasza a lábdagadás témában

        Kedves Kérdező! Nehéz látatlanban véleményt mondani. Ami felmerül bennem, hogy a meleg hatására a vénák is tágulnak, a vénás billentyűk ezáltal elégtelenné válnak és ez okozza a leírt elváltozást. Ami ezen segíthet, ha mozgatja, tornáztatja a lábait, időnként felpolcolja, valamint értorna gyakorlatokat próbál csinálni. Ha a melegben elviseli, kompressziós harisnyát is hordhat. Speciálisabb tanácsokat vizsgálat után angiológustól kaphat.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2016. március 09., 12:42; Megválaszolva: 2016. március 11., 18:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Vércukornaplózás
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        A hüvelyszárazság nem szégyen
        A hüvelyszárazság a mindennapok során kellemetlen tüneteket okozhat.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.