• felnőttek diszlexia szűrése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Cím! Szeretnék tanácsot kérni, hogy felnőtt korban hová lehet fordulni diszlexia szűréssel kapcsolatban. Sajnos nem megy a nyelvtanulás, pedig a diplomához szükségem lenne egy nyelvvizsgára. Többször próbáltam már sikertelenül. A neten kitöltöttem néhány diszlexiával kapcsolatos kérdőívet és az eredmények alapján feltételezhető. Válaszát előre is köszönöm!

        Szigeti Ildikó válasza a diszlexia témában

        Kedves Kérdező! A felnőttkori diszlexia szűrésére teljesen megbízható eljárás egyelőre sajnos nincsen, így az Ön által a neten kitöltött tesztek eredménye alapján aligha diagnosztizálható az olvasás-zavar. Az idegen nyelv tanulásával kapcsolatos problémájának is több oka lehet, nem egyértelműsíthető, hogy diszlexia akadályozza az eredményes nyelvtanulásban. A diszlexiának gyermekkorban jelennek meg a jelei, felnőttkorban hirtelen nem alakul ki ez a probléma (szándékosan nem nevezem betegségnek), olvasási problémákat az agy károsodása, avagy más, idegrendszeri betegség okozhat. Mindezek ellenére sajnos tény, hogy - ha valóban diszlexia okozza a nyelvtanulási gondokat - a nyelvvizsga alól csak bizonyos igazolások megléte szükséges a felmentéshez. Az igazoláshoz szükséges vizsgálatokat (amelyek amúgy is megbízhatóbbak a neten található "házi teszteknél") pl. az ELTE Gyógypedagógiai Karán (volt Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola), illetve a NapKor Alapítványnál végeznek (telefon: 06 30 653-52-90 és e-mailen: [email protected]). Általában igazságügyi szakértők adják a nevüket a vizsgálatokhoz, így az általuk szignált igazolást el kell, hogy fogadják a nyelvvizsgáztatók. Amennyiben kiderül, hogy valóban olvasási zavara van, akkor sem kell elkeseredni, mivel fejlesztésre felnőttkorban is van mód. Remélem, sikerrel jár! Üdvözlettel, Szigeti Ildikó pszichológus 06-20-411-79-04 http://gyerekpszichologus.hupont.hu


        Szigeti Ildikó
        krízistanácsadó szakpszichológus Tőle szeretnék kérdezni

         Szigeti Ildikó

        Kérdés: 2013. június 26., 14:47; Megválaszolva: 2013. június 28., 18:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: