Üveggyapot és kőzetgyapot hatása az egészségre

Interneten vásároltam egy matracot. Az első éjszaka után reggel véres szemmel ébredtem. Kiderült, hogy a matrac egy olyan tetőtérben volt (állítólag csak egy napig) , ami üveg- vagy kőzetgyapottal van szigetelve és a szigetelés egy kis helyen megsérült. A matrac be volt tekerve nejlonba, de gondolom valamennyi gyapot mégis belekerülhetett. Azóta a huzatot kiráztuk, kimostuk, a matracot és a szobát is alaposan kiporszívóztuk. A matrac a párom lakásában van, én azóta nem voltam nála. A párom azt mondja, hogy nem lesz semmi baj, a gyapot pedig el fog tűnni előbb-utóbb. Én mégis aggódom, mert tudom, hogy ezek a gyapotok veszélyesek lehetnek, egyes típusuk rákot, fibrózist okozhat. Nyílván egy bizonyos mennyiség felett igaz ez, de egy matracon az ember naponta alszik és közvetlenül, észrevétlenül belélegzi az abban lévő anyagokat. A véleményüket kérném, hogy ártalmas lehet-e a matrac. Az is érdekelne, hogy valamilyen műszerrel kimutatható lenne-e, hogy milyen mennyiségű gyapot van jelenleg a matracban. Köszönettel várom válaszukat.

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Árki Ildikó válasza üveggyapot témában

Tisztelt Kérdező!

Az üveggyapotnak valóban lehetnek károsító hatásai hosszan tartó, vagy nagy mennyiségű expozíció esetén. Az újabb fajták kevésbé károsítóak. Nincs tudomásom róla, hogy bárhol is végeznének üveggyapot kimutatási vizsgálatot.

Próbáljon meg gyártó cégnél érdeklődni.

Üdvözlettel.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2012. december 04., 21:14 ;Megválaszolva: 2012. december 07., 11:48
Kérdések és válaszok: Egyéb
Nyomás a fejben
Hepatitis A és B védőoltás...
Sárga tenyér labor eredmény volt
Fáradtság, gyengeség, EBV
Kideríthető-e, hogy voltam-e covid...