Hasi UH értelmezés

Kedves Prof. Dr. Karádi István! Szeretném, ha értelmezné édesapám hasi ultrahangját, ameddig a szakorvos nem látja. Apukámnak több hónapja visszatérő hasmenése van (ételektől nem függő) és elég sokat is fogyott. Véreredményében 39 a Sűllyedés és 104 a Hemoglobin, Hematokrit 0, 349, CRP 33, 82. Ezek a nagyobb eltérések és ehhez társul a most készült ultrahag. A has kifejezetten meteoristicus. Pancreas nem vizsgálható. Hepar csak bordaközökből vizsgálható, echoszegény szerkezetű. Cholecysta régiója széles hangárnyékkal fedett az őt kitöltő kb 55mm legnagyobb átmérőjű köreflex miatt. D. choledochus nem vizsgálható. A vesék nagysága parenchyma vastagsága megtartott. A jobb vese alsó harmadában 25 mm-es, a bal vese kp. harmadában egy 22 mm-es, az alsó harmadában 16 mm-es corticalis cysta ábrázolódik. Üvegrendszeri tágulat, mérhető köreflex jelenleg egyik vesében sem ábrázolható. Lép nagyobb, 5, 3x12, 3 cm, melynek felső harmadában 20 mm nagyságú echoszegény, solid képlet ábrázolódik. A szakaszosan ábrázolódott retroperitonealis nagyerek mentén megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. Meszes falú hasi aorta, mely átl. 18 mm átmérőjű. Mérs. telt hugyhólyag. Prostata 34x40x30 mm, kifejezetten inhomogén szerkezetű, mely egy 13x10 mm-es intracystikus növedéket alkot. A lépben leírt elváltozás miatt CT-vizsgálat szóba jön. Legyen szíves megírni, hogy az ultrahangból mi az amivel foglalkozni kell és a probléma milyen súlyú. Köszönöm szépen!

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Laki András válasza hasi UH lelet témában

Tisztelt Kérdező!

Prof.Dr. Karádi István helyett, kb.20 éve hasi ultrahangvizsgálatokkal is

foglalkozó radiológus szakorvosként válaszolok Önnek. Az ultrahangleletben utalnak arra, hogy a fokozott bélgázosság miatt a vizsgálat nem volt teljes értékű, egyes szervek nem voltak vizsgálhatók.

A kóros megállapítások szerint az epehólyagban nagy kő van. A vese

corticalis (kérgi) cystái nem lényeges eltérések. A hasi főverőér (aorta)

meszesedése édesapja életkorával összefüggő elváltozás. A lépben leírt képletről látatlanban nem lehet megítélni, hogy milyen természetű, ha már a vizsgálatot végző orvos sem tudta eldönteni, ezért tettek célzást a CT vizsgálatra. A prosztata inhomogenitásából egy hasi ultrahang vizsgálat során

nem vonható le következtetés a szerkezetére - én elsőként az időskori prosztata megnagyobbodásra, ebből eredő mirigybeli eltérésekre gondolnék -

de javasolható urológiai vizsgálat és PSA-szint meghatározása a vérből (ezt

leginkább urológus kérheti) . A prosztatával "összefüggő intracysticus

növedék" alatt - hangsúlyozva hogy nem láttam a vizsgálatot - arra lehet

gondolni, hogy maga a prosztata domborodik be a húgyhólyagba (szokták a

húgyhólyagot urocystának is nevezni) és gyakran látjuk hogy a prosztatából növedék szerű körülírt rész domborodik be a húgyhólyagba. A visszatérő hasmenés,

magas süllyedés és emelkedett gyulladásos fehérje szintje (CRP) , vérszegénység, fogyás

miatt további kivizsgálás szükséges, én a CT mellett elsősorban vastagbéltükrözést javasolok.

Kérdés: 2012. november 30., 23:41 ;Megválaszolva: 2012. december 04., 20:19
Kérdések és válaszok: Egyéb
Gyógyszer tárolása
Mellkasi fájdalom
Szédülés, hányinger...
Leszázalékolás
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Leszázalékolással kapcsolatban, azon belül is a jogosítvány esetleges elvételéről szeretnék kérdezni. 2020-ban...
Lábtőcsont-törés
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 4 hete megbicsaklott a bokám, melyre ráestem és sajnos a sürgősségi ellátás során kiderült, hogy lábtőcsont...