• Szájpadahasadékosan hogyan tudok javítani ezen a beszédproblémán?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Üdvözletem! 16 éves fiú vagyok ajak és szájpadhasadékkal születtem. Mostmár nagyjából minden fontos műtétet megcsináltak igazából már csak kisebb igazításokat lehet csinálni ha bevállalom. Egy nagyobb bajom maradt még viszont hátra: a beszéd. A beszédem teljesen érthető csak egy picit orrhangzós, de az sz, c és z betűkkel problémáim vannak "tompán" ejtem őket ráadásul ezeknek a betűknek az ejtésénél furcsa orrfújás szerű mellékhang is előfordul néha, valami olyasmit tudok erről hogy a lágyszájpad nem zár rendesen. De ez előjön erősebb fújásnál vagy szívásnál és elég kellemetlen. Lehet ezzel valamit kezdeni? Utánan néztem de interneten csak nagyon bonyolult leírásokat találtam ezzel kapcsolatban. Le tudná írni hogy lehet-e ezzel valamit kezdeni és ha igen mit? Többször is jártam logopédushoz, de csak annyit sikerült, hogy egymagában elég jól ki tudom ejteni ezeket a betűket de beszédbe nem sikerül beillesztenem és ezt a "rezonálást" sem tudom megszüntetni. Néha van, hogy nincs ilyen, de van, hogy egy sz betűt nem tudok kiejteni tőle rendesen. Válaszát előre is köszönöm. Attila

        Szelényi Éva válasza a logopédia témában

        Kedves Attila! Nagy utat járt eddig végig, és becsülendő az akaratereje, fontos szempont ez a további küzdelmekhez is! Leveléből úgy érzékelem, szívesen megtudna jelenlegi állapotáról, lehetőségeiről minél többet. Ajánlok szíves figyelmébe egy nagyon jó összefoglalást: Sandra Neumann könyve (Beszélgessünk együtt! – Logopédiai tanácsadó ajak- és szájpadhasadékos gyermekek szülei számára hozzátartozóknak, érintetteknek és szakembereknek) már jó pár éve elérhető magyarul is, én is segédkeztem a fordításban, nagyon jó könyv és fontos ismerni a biológiai hátteret, ahhoz hogy még inkább megértse, elfogadja, és lehetőség szerint javíthassa beszédét. Hogy jelen állapota, az apróbb még hiányzó korrekciós műtétek mellett milyen mértékben javítható, nehéz nekem megmondani, így távolról. A kitartó munka és az elfogadás lehet gyümölcsöző e téren, beszélje meg logopédusával a problémát, orvosának is mondja el, hogy szeretne tisztább hangzókat. Fontos az állandó, rendszeres gyakorlás. Ha állandó logopédusa van, el fognak jutni a legjobb teljesítéshez, az első lépéseken már túl van, a műtéteken, és az hogy már önmagukban tisztábbak a hangok, az nagyon szuper. Közös erőfeszítéssel, változatos feladatokkal segíthet a logopédus, hogy majd szépen kiépíthesse hangkapcsolatokban ezeket a hangokat. Ezt követően rövid szavakba, és legutolsó lépésként a hétköznapi beszédbe is be fog tudni épülni a tisztább hangzók. Mindamellett érdemes elolvasni ezt a könyvet is, sok feladat található benne, (lágyszájpad működésének fejlesztéséhez is). Igaz, kisgyermekeknek szóló ötletek ezek, de játékból a tinédzsereknek és nekünk sosem elég, így bátran javaslom, hogy ezt a kis könyvet szerezze be, és folytassa továbbra is ilyen lelkesen, céltudatosan a küzdelmet! (Amennyiben, nem talál megfelelő szakembert, vagy további feladatötleteket szeretne, keressen fel magánlevélben! ) Minden jót kívánok! Szelényi Éva


        Szelényi Éva
        gyógypedagógus, logopédus, tiflopedagógus, nemzetközi okleveles csecsemőmasszázs oktató, perinatális szaktanácsadó Itt kérdezhet

         Szelényi Éva

        Kérdés: 2012. április 01., 01:34; Megválaszolva: 2012. április 11., 11:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: