Kérem értékelje a leletem, merre tovább? Köszönöm!

Kérném a leletek alapján segítsenek, lehet valami bajom? Merre induljak? Mit csináljak? Sokat stresszeltem mostanában. Rendszeresen sportoltam, de kb. 1,5 hónapja kimaradt. Ha stresszelek fáj a baloldalon a gyomron tájékán. 3 napja fáj a baloldalon hátul a derekam. Tegnap pedig arra ébredtem, hogy fáj a bokám.. pedig csak aludtam. Amikor megyek, mozgok, használom nem fáj, ha pihenek , ülök, fekszem akkor igen. Előre is nagyon köszönöm a választ! Üdvözlettel: Nemes Virag

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza laborlelet témában

Tisztelt kérdező!

Mivel a korábbi anamnézise, szedett gyógyszerei, családjában előforduló betegségek, korábbi referenciaként használható laborleletei ismeretlenek számomra, ezért a lelet értékelése korlátozott értékű, kizárólag az ön által leírtakra és erre az egy db vérvételi eredményre szorítkozik. Kezelőorvosa, háziorvosa, aki a fentebb felsoroltaknak birtokában van, esetleg részletesebb információkkal tud önnek szolgálni állapotát illetően.

Először is mivel emelkedett az éhgyomri vércukra, ha a vérvétel előtt nem evett és nem ivott,és nem ismert cukorbeteg (náluk állapottól függően kissé másabbak az elfogadható értékek) akkor érdemes lenne elkezdenie diétáznia, hogy megelőzze a II. típusú cukorbetegség kialakulását. Ugyanez vonatkozik a kissé emelkedett koleszterinszintre is. Amennyiben a testtömeg indexe is magasabb, ez kiemelten fontos lenne, hogy egy későbbi metabolikus szindrómát elkerüljön. Tehát összetett szénhidrátokban gazdag, egyebekben szénhidrát és zsírszegény diéta lenne az elsődlegesen javasolt. Az enyhén emelkedett GGT és a hasi panaszai esetleg utalhatnak máj érintettségre, epepangásra, esetleg epekövességre, ezért javasolnék egy hasi ultrahangvizsgálatot is, amennyiben fizikális vizsgálat után a háziorvosa is javasolná. Bokáját pihentesse, elképzelhető valamilyen túlterhelés, ami a bokaízületre hárult. Ha a panasza pihentetésre sem múlik, ortopéd szakorvos tud további terápiás javaslatot nyújtani. Ha a rendszeres sportot (attól függ mennyire terheli például az érintett ízületet) tudja, akkor fokozatosan hozza vissza az életébe.

Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. január 06., 15:07; Megválaszolva: 2022. január 11., 17:54
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Labor lelet
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?
Vérnyomás-problémák