• Vater Papilla kórszövettani lelet.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr! A férjem kórszövettani leletének diagnózisa: Kifekélyesedett, közepes mértékben differenciált invazív adenocarcinoma fragmentumai a Vater papillából származó biopsziás mintában. 2 darab fragmentum vizsgálható, melyek közül az egyik felszínén kehely sejteket tartalmazó hengerhám látható, a másik viszont kiterjedten exulceralt. Az első fragmentumban vékonybél típusú crypta-struktúrák mellett intestinalis típusú dysplasiát mutató crypták észlelhetők. A hyperchromaticus sejtmagok a házon belül több sorban rendeződnek, néhol elérik a luminális felszínt és orientációjuk itt kissé zavart. Számos osztódó alak látható és néhány olyan crypta struktúra, mely komplex architechturájú. Az exulceratio alatt ugyanakkor az atypiat mutató crypta struktúrák kevésbé kiszélesedettek, ugyanakkor igen változatos alakúak és nagyságúak, infiltratív jellegű növekedési mintázatot mutatnak és közöttük némi desmoplasticus stromareakció is felismerhető. A sejtmagok itt kerekdedek, orientációjuk teljes mértékben eltűnt, és igen jelentős pleiomorphismust mutatnak. Atypusos mitosisok láthatók. A folyamat mélységi terjedése nem ítélhető meg. Ennyi lenne. Nagyjából lefordítottam a latin szöveget, de természetesen nem tudom orvosilag értelmezni. Kérem segítsen! Köszönöm. Anikó

        Dr. Baki Márta válasza a szövettan. Vater papilla karcinoma témában

        Tisztelt Asszonyom! Férje szövettani eredményét átnéztem. A leletet adó szövettan szakorvos a sejtek tulajdonságát írta le részletesen, amit a mikroszkóp alatt látott. Összefoglalva a daganatsejtek elég változatos képet mutatnak, ami inkább utal arra, hogy a folyamat agresszív, gyorsan tovább tud fejlődni. Pontosan nem tudták megállapítani a biopszia alapján, hogy az epeutak ill. a nyombél (duodenum) rétegeit mennyire foglalta el a tumor. A szövettani eredmény alapján gondolom, hogy CT vizsgálatot terveznek annak eldöntésére, hogy operálható-e a daganat. Amennyiben sárgaság jelentkezik, akkor pedig javasolt a közös epe- és hasnyálmirigy kivezető szakaszába csövecskét (sztent) tenni, hogy a sárgaság oldódjon. A további terápiát férje általános állapotától függően lehet tervezni, figyelembevéve a képalkotó vizsgálatok (CT és/vagy MR) eredményeit. Tisztelettel: dr.Baki Márta


        Kérdés: 2019. január 24., 14:20; Megválaszolva: 2019. január 29., 19:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: