Interferon kezelés melanomában

Tisztelt Doktornő! Férjem interferon kezelést kap melanoma miatt. Ugyanakkor hepatitis c-je is van. 3. hónapja kapja a gyógyszert. Mostani laborjában a Neutrophil emelkedett 79, 4 lett (56, 1 volt múlt hónapban) , a lymphocita 10, 4 lett (31, 9 volt) Ez vajon a rosszindulatú folyamat előretörését mutatja, vagy az interferon hatására lehet? Többi érték: WBC: 7, 66, RBC vvt szám: 4, 84, Hgb: 13, 9, HCT: 41, 3, MCV átl. vvt. térf: 85, 3, MCH át. Hgb térf/RBC: 28, 7, MCHC vvt. átl. Hgb konc,: 33, 7, PLT thr.: 169, mon: 7, 4, Eo: 2, 5, Baso: 0, 3, GOT: 18, 6, GPT: 17, 1, GGT. 17, 9, LDH: 328 Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Baki Márta válasza interferon témában

Tisztelt Asszonyom!

Az interferon kezelés során leggyakrabban a fehérvérsejt szám, benne a neutrophil érték csökken, nem pedig növekszik. A szedett gyógyszerek között Ön felsorol olyan készítményeket is, amelyek nem tartoznak a gyógyszerek csoportjába. Egyértelműen nincs bizonyíték rájuk, hogy hatékonyak lennének akár a hepatitis C, akár a melanoma malignum esetében. Tekintettel, hogy nem ismert, hogy a felsorolt készítmények milyen hatást fejtenek ki az interferonnal együtt, így azok alkalmazását nem javaslom. Az interferon hatásmechaniuzmusa több lépcsős folyamat, amelybe bele tudnak avatkozni a felsorolt készítmények. Használatuk interferon kezelés közben – véleményem szerint – ellenjavallt. A nem törzskönyvezet, gyógyszerként forgalomba nem kerülő készítményeket javaslom abbahagyni. A felfüggesztésük után kb. 3 héttel ismételt vérkép vizsgálat válhat szükségessé. Abban az esetben, ha továbbra is magasabb értékeket találnak, akkor először a kezelő orvossal egyeztessen, s ha szükséges hematológiai konzilium javasolt.

A férje által szedett készítmények és az interferon együttes adásáról nincs adatunk, így elképzelhető, hogy az interferon nem is fejti ki hatását, ami a melanoma kiújulását elősegítheti.

Tisztelettel: dr. Baki Márta

Kérdés: 2018. július 13., 16:41; Megválaszolva: 2018. július 16., 05:58
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Lelet éretelmezés
Daganatos betegseg
Méhtestrák kiújulás
Duzzanat a lábszáron
Kedves Doktornő Mindkét lábszáramon a sípcsont mellett észrevettem egy-egy duzzanatot, ugyanott vannak, annyi különbséggel, hogy az egyik puhább...
Hisztológiai vizsgálat 2.
Kedves doktornő! A daganat mérete egy másik lapon volt sajnos, egyébként először 4x4 cm-t írtak. Az elváltozás körül ödéma volt egyébként....