Székletürítési szokások megváltozása

Tisztelt Doktornő! Az alábbi problémával kapcsolatban szeretnék véleményt kérni Öntől: Az elmúlt egy-másfél hónapban vettem észre, hogy székletürítési szokásaim megváltoztak, vagyis a korábbi heti 2-3 alkalom helyett most naponta, esetenként naponta kétszer történik ürítés. A széklet állaga is megváltozott, a korábbiakhoz képest nyákosabb, kocsonyásabb, esetenként nagyonkevés(feltehetően) vér is látható. EZ a változás azután történt, hogy egy vírusos megfázás alkalmával heveny hasmenés lépett fel, ekkor tapasztaltam először vért a székletben. A hasmenés elmúlás után (2-3 nap) székletmintavételre mentem, humánvérre pozitív lett az eredmény (a vérvétel semmiféle rendellenességet. mint pl. vérszegénység, fehérjeszintváltozás nem mutatott ki) . Ezután háziorvosom-mivel édesanyám vastagbéltumorban hunyt el-további széklet vizsgálatot ill. UH vizsgálatot javasolt, mindkettő eredménye negatív lett. A vírusos fertőzés és az utána következő hasmenés már elmúlt de az azóta megváltozott székletem állaga (amely néha normális, néha kisebb "bogyó"szerű, néha kocsonyás) és a gyakori ürítés miatt nagyon aggódom, a kedélyállapotomra is kihat ez a félelem. (A hasmenés előtt közvetlenül csak Aspirin+C forró italt ittam, más gyógyszert nem szedtemés azóta sem szedek) Gasztroenterológiai szakrendelésre csak két hónap múlvára kaptam időpontot, de attól félek annál gyorsabban kellene cselekednem, bár fiatalkoromból kifolyólag (21 éves vagyok) kevéssé valószínű a vastag/végbél daganat jelenléte a szervezetemben. Mit javasol?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza véres széklet témában

Kedves Kérdező!

Nagyon megértem az aggodalmát, mert ezek a tünetek mindenképpen tisztázásra szorulnak. A panaszaiból elképzelhető, hogy a gyulladást követően nem állt vissza a normális bélflóra, de sajnos az egyéb, és ebbe beletartozik a daganatos elváltozás is állhat a háttérben. A fiatal kora önmagában nem védi a daganattól (a legfiatalabb vastagbél daganatos betegem 16 éves volt) , de valóban inkább más, esetleg gyulladásos megbetegedés fele tereli a gyanút.

A 2 hónapot én is soknak gondolom, de a "várólista" daganat gyanújakor elkerülhető. A kérőpapirra a "sürgős" jelzést érdemes ráirni, ami az Ön esetében úgy érzem indokolt.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. április 14., 09:23; Megválaszolva: 2015. április 14., 12:02
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Bélbetegség
Bélbetegség-vastagbélrák 2009-01-25 12: 22: 19   Tisztelt Doktor Nő/ Úr! Arra szeretnék választ kapni, hogy a...
Érdeklődés a lehetőségekről
Rutascorbin
Adenocarcinoma