Cukorbetegeknek ajánlott-e a gyógymasszázs?

45 éve vagyok cukorbeteg, kezdődő szövődményekkel. Problémám reumatológiai vizsgálatok után gyógymasszázst ajánlott az orvos, izomfájdalmaimra. A masszőr viszont csodálkozott, mivel szerinte tilos cukorbetegeket masszírozni. Ennek ellenére átmaszírozott, és elképedt, felső végtagjaimon mennyire le vannak tapadva az izmaim, mennyire görcsösek. Csodálkozott azon is, hogy nem adott az orvos izomlazító injekciót. Szerinte annyira görcsös az izom, hogy a gyógyszer semmit nem érne, injekció kellene. Kérdésem a masszázzsal kapcsolatos, hogy valóban káros lehet-e a gyógymasszázs cukorbetegek számára?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Felszeghy Enikő válasza masszázs témában

Kedves Kérdező!

Azt szoktuk mondani, hogy cipész a kaptafánál. Azt gondolom, hogy mindenki arról tud nyilatkozni, amihez ért, fizikális vizsgálat nélkül pedig elég nehéz nyilatkozni számomra is bármiről. Ennek ellenére nem hallottam még olyat, hogy ellenjavallott lenne a gyógymasszázs vagy a gyógytorna 2es típusú diabetes esetén, de ehhez természetesen ismerni kell a beteget. Tudni érdemes, hogy a diabetes milyen stádiumú, milyen gyógyszert vagy injekciót kap, vanáée valamilyen egyéb megbetegedés. Általánoságban azt tudom mondani, hogy nem árt a gyógymasszázs, de érdemes a diabetológusával egyeztetni.

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2011. július 20., 12:47; Megválaszolva: 2011. július 20., 14:10
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Vércukorérték
Emelkedett glükóz és orrspray
Inzulinrezisztencia
GDM - utógondozás
Cukorbetegség?
Tisztelt Doktornő! Covid fertőzés után elmentem pár vizsgálatot végezni, és közöttük volt a cukorterhelés vizsgálat is. Május 10-én volt....