Inzulinrezisztenciám van?

Másfél éve egy laborvizsgálat alkalmával 6.3 mmol/l éhgyomri vércukorszintet mértek nálam. 4 hónappal később terheléses vércukor-vizsgálat során 5.3 éhgyomri és 10.3 120 percest mértek. A terhelés előtt a vizeletben pozitív lett az aceton, terhelés után negatív. Háziorvosom ebből, és alacsony testsúlyomból (55 kg 180 cm testmagasság mellett) azt a következtetést vonta le, hogy éhezek. Testsúlyom 16 éves korom óta ennyi, és átlagosan táplálkozok. Határértéken kívül volt még: Bilirubin össz: 57 umol/l Bilirubin conjugált: 14 umol/l Háziorvosom szerint ez genetikai adottság (Gilbert szindróma) Belgyógyász szakorvos szerint a mért vércukor-értékek miatt még nem volt szükség kezelésre. 1 hete újból történt laborvizsgálat, amely szintén magában foglalta a terheléses vércukor-vizsgálatot, most 5.6 éhgyomri és 11.1 120 perces adódott. A vizelet-aceton most terhelés előtt és után is negatív volt. Határértéken kívül estek még: Fehérvérsejt monocita %: 8.5 (tavaly 7.6 volt) Össz-koleszterin: 5.48 mmol/l (tavaly 4.8 volt) Trigliceridek: 0.62 mmol/l (tavaly 0.88 volt) LDL-koleszterin: 3.5 mmol/l (tavaly 2.9 volt) Bilirubin össz: 43.9 umol/l Bilirubin conjugált: 19.6 umol/l vizelet vvt: pozitív (4-6 vvt) háziorvosom szerint ebben az összefüggésben nem baj Háziorvosom szerint ez a terheléses vércukorszint már egyértelműen kóros, ezért már tovább sem küldött belgyógyász szakorvoshoz (igaz, hogy ő is az) , és Meforal tablettát (metformin-hidroklorid) írt fel. Szerinte valószínűleg elég nálam az inzulin, illetve az inzulinrezisztencia egyik fajtája áll fenn nálam. Azt viszont ő sem érti, hogy az éhgyomri vércukor-értékek miért szoktak jók lenni. Az utóbbi 3 napban naponta 3-szor mértem magamnak: Az éhgyomri 4.6 és 4.8 volt ebéd után 2 órával és vacsora előtt szintén 4.6-4.8 között változott vacsora után 2 órával 6.1, 6.4, 5, 4, 5, 7 volt (amikor 6.4-et mértem, egész nap nem mozogtam) Tehát az a kérdésem, hogy ez egyértelműen inzulinrezisztencia-e; ha az, van-e más megoldás, mint a tabletta, mert nem hiszem, hogy hosszú távon ne lenne valamilyen komoly mellékhatása, és nyilván nem szünteti meg az inzulinrezisztencia okát. Ha nem egyértelműen az, milyen további vizsgálatokat lenne még érdemes elvégezni. Még nem kezdtem el szedni a gyógyszert, amíg nem vagyok benne biztos, hogy tényleg ir-em van és nincs más megoldás. Ülő (képernyős) munkát végzek már 17 éve, de szoktam sportolni (kerékpár, gyaloglás, kerti, ház körüli munka) . Persze kérdés, hogy napi 8 óra ilyen munkát, ami ráadásul rendszeres stresszel is jár, lehet-e ellensúlyozni. 4 éve szedek napi 5 mg nebivololt és magnézium+B6-ot kamrai extraszisztolék miatt (mitrális prolapszusom is van) , e mellett még orbáncfű-tartalmú teát szoktam inni napi rendszerességgel (az előírt szüneteket betartva) enyhe-közepes depressziós tüneteimre. Nem tudom, ezeknek lehet-e hatása a cukor-anyagcserére illetve a koleszterin-szintre.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza vércukor témában

Kedves Kérdező! A megadott testsúly és testmagasság alapján ön inkább sovány.

Kérdés, hogy a terheléses vizsgáltok előtti napokon elfogyasztott-e minimum 160 gr szénhidrátot. Ha nem akkor az eredmény ál-pozitív, vagyis tévesen utal diabéteszre. Az inzulinrezisztenciát az un. Homa-index alapján lehet megállapítani, amihez éhgyomri vércukor és inzulinszint vizsgálat kell. (éhomi vércukor x éhomi inzulin/ 22, 5 >4)

HbAlc-t lehetne még nézni, ami az elmúlt két hónap szénhidrát- anyagcsere állapotára utal.

A magas bilirubin valóban Gilbert kórra utal, ami ártalmatlan.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2016. július 18., 20:55; Megválaszolva: 2016. augusztus 01., 22:36
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Vércukor szint - kezdődő...
Kedves Doktornő! Július eleji vérvizsgálati leletemnél a vércukor szintem 7, 1 mmol/l volt. A háziorvosom javaslatára megismételt vérkép...
Felkelés utáni vércukoremelkedés
Rendszeresen mérem a vércukorszintemet, időnként napjában többször, esetenként éjszaka is, és gyakorlatilag mindig bőven a normális határon...
Pánikbetegség
okozhat -e magas 7-11 vércukorszintet a pánikbetegség?
Inzulin
Tisztelt Dr úr/Nő inzulin vizsgálatot végeztettem, de ahány orvos annyi válasz. Szeretném véleményét kérni eredményeimmel kapcsolatban.Glukóz: ...
Vércukor
Kedves doktornő azt szeretném kérdezni hogy voltam a laborba cukorterhelésen és az eredményem éhgyomori cukor 6, 42 lett és a terheléses 3, 92 lett...