Emelkedett vércukorszint

A napokban történt rutin labor ellenőrzés során 6, 1-es vércukorértéket mértek, ami meglepő, mert eddig 5.1-én soha nem volt több. Nem vagyok elhízva, mindig is sovány voltam (175 cm, 61 kg) . Családban senki sem volt cukorbeteg. Kérdésem, hogy érdemes-e erre odafigyelni, vagy újra megmérni? Mennyire alakulhat ki ebből cukorbetegség? Szükséges-e diéta? Bár fogyni nem szeretnék, mert az már nem tenne jót. Tisztelettel és köszönettel!

Dr. Brasnyó Pál válasza emelkedett vércukorszint témában

Tisztelt Kérdező!

Fontos kérdés, hogy éhgyomri, vagy étkezés utáni mérés volt-e az érték. Mégha éhgyomri érték is, ez még nem cukorbetegség, de egy azt megelőző állapotra utalhat. Ezt érdemes azonban megismételni. Amennyiben ismételten ilyen értéket mérnek, akkor fogyás nem indokolt, hanem inkább életmódbeli változtatás jön szóba, illetve egy kivizsgálás is indokolt lehet a teljes anyagcsere helyzet megítélése miatt.

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. november 15., 06:57 ;Megválaszolva: 2012. november 16., 16:15
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Ingadozò vécukor és egyebek
Tisztelt Doktornő! 40 éves nő vagyok. 2 gyermekem van. A kicsi 7 éves.Minkét terhességem alatt terhességi diabéteszem volt. Mellette a tsh értékem...
Neuropáthia
T. Doktornő! Évtizedek óta 2-es típusú cukorbeteg vagyok. Sajnos a betegség miatt a bal lábamat térd alatt amputálni kellett. A neuropáthiás...
Diabétesz, inzulin
Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy ugye az elfogyasztott szénhidrátból, cukor lesz,ami a véráramba kerül, ezt a cukrot az inzulin...
Ajánlás kérése
Tisztelt Doktornő! 3 éve fennálló problémával fordulok Önhöz. Jobb bordaív alatti tompa nyomó érzés, ami jobb lábba sugárzik a lábfejemig. A...
IR gyanú, laboreredmény
Tisztelt Hölgyem! Segítségét szeretném kérni a laboreredményemmel kapcsolatban, melyet IR gyanú miatt ajánlottak...