• Bőrproblémák a lábamon

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Bodnár Edina Doktornő!

        Két kérdést szeretnék feltenni a Doktornőnek, az első - pénteken reggel vettem észre, hogy a combomon, ahol összeér a két combom, egy csunya nagy barnás elszineződés van, amelynek a széle fehér volt, mivel hámlásos volt. Nagyon megijedtem bekentem körömvirág krémmel, akkor a fehér rész bepirosodott. Ez a combtőnél is van, ott is piros peremmel. Combtőnél mindkét oldalon van, de lejjebb csak a bal oldalon. A körömvirág krémtől inkább nagyon enyhe égő, csipő érzés volt, ezért szombat óta már Tetrán kenőccsel kenem.  Mióta kenem már nem fehér a széle, hanem piros. Eleinte gombára gondoltam, de egyáltalán nem viszket, valamint ahol összeér a combom, ott csak az egyiken van. Viszont már régóta nagyon kellemetlen, hogy miután lefekszem ahogy forgolódom az ágyban érzem, hogy a bugyim mindkét combtövemnél nagyon bevág és szinte fáj. Amig nem alszom megigazitom, de alvás után már szerintem egész éjjel mélyen bevág és én arra gondolok talán az okozza ezt. Egyébként a bőr is közelről nézve vékonyabbnak tünik. Azt nem értem, hogy miért csak a barna folt külső pereme van kipirosodva, miért nem az egész hely, ami a dörzsölésnek ki van téve?   Egyébként megpróbáltam lefényképezni és mellékelem is a képet, talán segit.

        A másik problémám, szintén a bal lábamat érinti jobban, mégpedig a lábfejem. Eleinte a lábujjak fölött a lábfejem voltak piros pöttyök, amikről azt hittem megpattant hajszálerek, de aztán néha erősen viszkettek, majd megint megnyugodtak. Aztán már a bokám környékén is teljesen körben vannak ilyen pöttyök, amik néha szintén nagyon viszketnek, majd ujra visszasimulnak és nyugalomban vannak. Nem birják a zoknit, nem birják a melegvizet, ugyanis ahogy zuhanyozáskor hozzáér a melegviz, azonnal viszketni kezdenek. Most, hogy zokni nélkül vagyok nincs velül semmi, csak tiszta pötty a bokám, és már kezdi a jobb lábam is, csak még nem ennyire. Talán segit, hogy elég tulsulyos vagyok/101 kg 170 cm, és 48 éves/ valamint nagyon viszeres mindkét lábam. Tulajdonképpen azért is nem foglalkoztam a pöttyökkel, amik már hónapok óta vannak, mert a viszérnek tulajdonitottam. Viszont szaporodnak. Erről is töltök egy képet fel.  Még annyit, hogy egy kicsit magas a cukrom, ingadozik 7-9 között, ami saját mérés, de mikor elmentem a háziorvoshoz, akkor mindkét alkalommal csak 6 fölötti volt, és azt mondta próbáljak fogyni, akkor talán még nem kell gyógyszer. Zsirmájam is van, de a tavalyi labor nem mutatott még eltérést, erre is azt mondta addig nem kell foglalkozni vele. Ezt csak azért emlitettem, mert olvastam a neten, hogy néha belgyógy.okok is vannak a bőrproblémák hátterében.

        Elnézést kérek a hosszu levélért, de nem szivesen mennék szakrendelőbe főleg a combhajlatot nem szivesen mutogatnám, és a válaszában bizom, hogy nem kell megijedni, mert azért egy kicsit tartok, hogy esetleg nincs -e nagyobb baj.

        Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is!

        Tisztelettel: Szné Kati

        WEBBeteg szakértő válasza a bőrelváltozás témában

        A kép alapján ún. necrobiosis lipoidica vagy granuloma annulare nevű elváltozása van, melyet szövettani vizsgálattal lehetne igazolni. Mindkét bőrbetegség összefüggésben van a cukorbetegséggel, és sajnos nyom nélkül nem múlnak el. Próbáljon meg fogyni, és rendezni a vércukorszintjét, azért hogy további elváltozások ne jelenjenek meg.

         


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus Itt kérdezhet

        Dr. Váróczy László PhD
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-27 22:16:28; Megválaszolva: 2010. február 27., 22:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: